Terrordådet i Stockholm
Lördagens presskonferens.

Säpo-chefen: Mannen har förekommit i vårt underrättelseflöde

Publicerad 8 april 2017 kl 13.54

Inrikes. Klockan 13.30 på lördagen höll polisen en ny presskonferens angående terrordådet i Stockholm under fredagen, där en misstänkt terrorist körde ihjäl fyra och skadade ett 15-tal personer på Drottninggatan.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är ingenting som säger att vi har fel person utan tvärtom stärks misstankarna allt eftersom utredningen går framåt, sade rikspolischef Dan Eliasson om den 39-årige uzbekiske man som greps på fredagskvällen misstänkt för att ha utfört terrordådet och kört lastbilen.

Dan Eliasson utesluter inte att fler personer kan vara inblandade.

Eliasson bekräftade också att polisen hittat en teknisk anordning i lastbilen som inte hör hemma där och som skulle kunna vara en bomb, men exakt vad det är för föremål måste den tekniska utredningen fastställa.

– Den misstänkte mannen har tidigare förekommit i vårt underrättelseflöde. Vi arbetade med uppgifterna men de gick inte att belägga, sade Säpo-chefen Anders Thornberg under presskonferensen.

Under natten anhölls mannen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

– Jag uppfattade att bevisläget är så pass starkt att det gick att anhålla mannen, sade vice chefsåklagare Hans Ihrman och påpekade att han väntar på att bevisläget ska bli så starkt att mannen kan häktas.

Hans Ihrman bekräftade att den misstänkte gärningsmannen är 39 år och kommer från Uzbekistan. Han ville dock inte kommentera eventuella ideologiska sympatier hos den anhållne mannen eller om mannen har koppling till någon terrorgrupp.

Kommentarer gavs inte heller på hur länge mannen befunnit sig i Sverige och om han har uppehållstillstånd eller har sökt asyl.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Österrike: Fängelse för vaccinvägrare

Utkast till nya lagen läckt. Så ska hela landets befolkning över 14 år tvingas ta coronavaccin.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0