Vänsterhatet mot Linné
Riksdagskandidaten Mariam Asghari (S) vill ta bort alla Carl von Linné-statyer.

S-politikerns krav: Sluta undervisa om blommor som Linné upptäckt

Publicerad 11 juni 2020 kl 15.35

Politik. Ta bort alla Carl von Linné-statyer och sluta undervisa i skolan om de blommor han upptäckt. Det kräver den socialdemokratiska politikern och riksdagskandidaten Mariam Asghari.
"Deras tankar, idéer och åsikter om samhället får inte aktivt upprätthållas", skriver hon på Twitter.

Dela artikeln

Den svenske vetenskapsmannen Carl von Linné, verksam under 1700-talet, blir allt mer avskydd av Sveriges antirasister. Nu kräver den socialdemokratiska politikern Mariam Asghari att alla platser namngivna efter Linné byter namn, att alla statyer av honom tas bort och att skolorna slutar undervisa om de blommor han upptäckte.

Asghari skriver på Twitter; "döp om alla platser döpta efter Carl von Linné, ta bort alla statyer på honom, och lära [sic] om hans fetisch för rasbiologi och rasism i skolor istället för vilka blommor han upptäckt". Hon kallar förslaget för "antirasistisk kulturpolitik".

"Vi får inte och kan inte ha kvar statyer på rasister, det är ett aktivt sätt att hedra och stoltsera. Deras tankar, idéer och åsikter om samhället får inte aktivt upprätthållas", fortsätter den socialdemokratiska politikern i ytterligare ett inlägg.

Tidigare har flera andra antirasistiska debattörer, som Black lives matter-profilen Lovette Jallow, krävt att statyerna över Carl von Linné rivs.

Delade in människor i underarter
Carl von Linné var en botaniker och zoolog, född 1707, som lade grunden för nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken, där djur- och växtarter delas in i släkter, familjer, ordningar och klasser. Men i sann upplysningsanda nöjde han sig inte med att endast klassificera växter och andra djurarter, utan delade även in människan i olika kategorier.

I den tionde upplagan av sin bok Systema Naturae från 1758 beskriver Linné fyra olika underarter av människor: Européer, asiater, afrikaner och (ursprungs)amerikaner.

Mariam Asghari är en invandrare från Afghanistan, 21 år gammal och kandiderade till riksdagen för Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018. Hon stod på plats 52 på riksdagslistan för Stockholms kommun. Under valåret 2018 arbetade hon som politisk sekreterare på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

Med stöd från medier i hemlandet bedrev Mariam en personvalskampanj på persiska inför riksdagsvalet. Hon lyckades värva 370 personröster, vilket var nästan tre gånger fler än finansminister Magdalena Andersson fick, men det räckte inte till en riksdagsplats.

Fria Tider har inför publiceringen av denna artikel sökt Mariam Asghari.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.