Vänsterhatet mot Linné
Carl von Linné avskys av antirasister.

Black lives matter-profil vill riva Carl von Linné-statyer

Publicerad 9 juni 2020 kl 09.32

Inrikes. Black lives matter-profilen och rasaktivisten Lovette Jallow kräver i inlägg i sociala medier att statyer föreställandes den svenske botanikern Carl von Linné rivs.

Gilla artikeln på Facebook

I ett flertal inlägg på Twitter uttrycker den Gambiafödde aktivisten sin avsky mot de Linné-statyer som finns runtomkring i Sverige. "Jag menar han finns överallt: Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala mm mm mm. Jag hatar den i Humlegården som alltid stirrade på mig när jag åt min lunch", skriver hon i ett inlägg.

I ett annat Twitterinlägg skriver Jallow att hennes twittrande inte ska tas som en uppmaning till att göra något brottsligt eftersom polisen följer hennes sociala medier, följt av en "Just do it"-gif. I en tredje tweet anklagas Linné för att vara rasbiologins fader.

Lovette Jallow fick förra årets Raoul Wallenberg-pris, 100.000 kronor, för sitt arbete mot rasism och diskriminering. Året innan vann Jonathan Leman från vänsterextrema Expo samma pris. Prispengarna finansieras till stor del med offentliga medel från bland annat Allmänna arsvfonden, regeringskansliet och genom landstingsstöd till kulturföreningar.

Många av Linné-statyerna restes i början av 1900-talet för att högtidlighålla 200-årsminnet av den svenske vetenskapsmannen. Inte minst brukar det finnas sådana statyer i anslutning till botaniska trädgårdar i universitetsstäderna.

Carl von Linné var en botaniker och zoolog, född 1707, som lade grunden för nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken, där djur- och växtarter delas in i släkter, familjer, ordningar och klasser. Men i sann upplysningsanda nöjde han sig inte med att endast klassificera växter och andra djurarter, utan försökte även dela in människan i olika kategorier.

I den tionde upplagan av sin bok Systema Naturae från 1758 beskriver Linné fyra olika underarter av människor: Européer, asiater, afrikaner och (ursprungs)amerikaner (Europaeus, Asiaticus, Afer och Americanus). Dessa hade, liksom olika underarter och raser inom djurriket, skilda karaktäriserande drag och egenskaper, menade Linné.

Synsättet att människan kan indelas i olika underarter och raser var tämligen icke-kontroversiellt under de kommande 200 åren, och det var först efter andra världskriget som det kom i konflikt med nya antirasistiska normer och ideal. Och det är alltså Linnés indelning av människan i olika underarter som retar upp antirasister i Sverige och gör att de kräver att hans statyer rivs.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvD backar efter hyllningsartikel om klimatextremist

"Det jag förespråkar är sabotage och förstörelse av egendom." Nu ändrar SvD rubriken på sin smöriga intervju med vänsterextremisten.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Två hänsynslösa barnrån i Malmö och Helsingborg

14-åring pistolrånades i Malmö.. 16-årig pojke rånades och misshandlades av sex personer i Helsingborg.0 

Linköpingsforskare har byggt världens första organiska batteri

Lagrar sol- och vindenergi.. Batterierna är superbilliga, helt återvinningsbara och kan komma att användas för elbilar.0 Plus

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0