Tvåårig finsk lapphund hjälper till i jakten på kantarellerna.

Så tar du hunden till hjälp i svampskogen

Publicerad 1 september 2015 kl 11.23

Livsstil. Den fuktiga försommaren har gjort att skogarna är fulla av svampar. Vill man öka sina chanser att fylla korgen kan man träna sin hund att bli en utmärkt svampletare.

Gilla artikeln på Facebook

Att ge sig ut i skogen för att leta svamp har under de senaste åren blivit allt mer populärt. Och för att lättare hitta svamp är det många som tar hjälp av hunden. De flesta hundar kan nämligen, med hjälp av träning, bli duktiga svampletare.

– Repetition och belöning är nyckeln till inlärning, och vägen till en välfylld svampkorg. Tänk på att hunden präglas av din entusiasm, det hörs om du är engagerad och genuint glad, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Hunden använder sig främst av sitt luktsinne för att hitta svamp. Kantareller har ett utpräglat utseende och distinkt doft, därför är denna sort bra att börja med. Övningsexemplar är också enkla att få tag på i matbutiken.

Det första steget i träningen är att ägaren lägger ut små bitar hundgodis som är täckt av en svamp. Det är viktigt att övningen sker i rätt typ av terräng, där det finns goda chanser att hitta svampsorten man letar efter. Hunden ska sedan lockas av doften och därefter kunna lokalisera och putta undan svampen.

Nästa moment är att placera kantarellen i skogen utan godbitarna och sedan belöna hunden rikligt, till exempel med godis, när den markerar svampfyndet. Detta är en viktig del av träningen eftersom hunden av naturen saknar incitament att leta svamp. Öva upprepade gången tills hunden associerar svampsökning med belöning och uppskattning.

– Variation är också avgörande för att behålla hundens intresse. Variera både platsen för övningen och sättet du belönar på. Tappa inte tålamodet om din hund behöver många träningstillfällen. Alla individer är olika och kräver olika mycket övning, men de flesta hundar kan lära sig leta svamp, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.

Ett vanligt misstag är att ägaren rör vid svampen som används för att träna. Då finns en risk att hunden letar efter doften från husse eller matte, istället för doften från svampen. Man bör därför inte ta i svampen med händerna eller trampa alltför mycket på sökområdet. Använd istället en tång under hanteringen och göm svampen i skogen dagen innan träningen så att doften av människa inte blir lika framträdande.

Som ägare bör man ha viss kunskap om var det kan finnas svamp så att hunden har chans att hitta sorten man letar efter. Det är också viktigt att veta vilka arter som är giftiga. Hundar är känsliga för samma svampsorter som människor. Om olyckan är framme är det viktigt att uppsöka veterinär.

– Hundar som fått i sig giftig svamp får symtom som orkeslöshet, kräkningar och diarré. Vid misstänkt svampförgiftning får hunden kräkframkallande medel och behandling med dropp. Det är viktigt att inte själv försöka få hunden att kräkas, då det kan förvärra hundens tillstånd. Svampförgiftning är dock mycket ovanligt och i de flesta fall klarar sig hunden utan bestående men, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill ge USA tillgång till FRA-data

Ska få "direktåtkomst". Supermakten föreslås även få spionera när Sverige helt saknar intressen i saken, enligt förslaget.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Livsstil

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0