Att vara utomhus och grilla, ta med mat för att äta i parken eller att klappa djur. Allt är vanliga aktiviteter som inträffar på sommaren – då risken är större att blir smittad med ovälkomna bakterier. Men det finns enkla sätt att minska risken för att du ska bli sjuk. Jordbruksverket har släppt en lista med saker att tänka på:
- Tvätta händerna – Tvätta händerna innan du börjar laga mat och har du hanterat rått kött ska du tvätta händerna igen innan du fortsätter med andra livsmedel. Det är också viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.
- Håll ordning på grillen – Håll olika livsmedel separerade från varandra och se till att köttsaften från rått kött inte vidrör mat som inte ska hettas upp. Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött. Tänk också på att diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker som inte ska hettas upp. Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt. Låt inte heller maten ligga framme i värmen.
- Ät gärna grönsaker, men... – Skölj alltid dina grönsaker noga i rent vatten.
- Skippa opastöriserad mjölk – Undvik att dricka mjölk och mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserad.
- Kontrollera ditt vatten – Om du har egen brunn kan du kontrollera om vattnet innehåller bakterier. Mer att läsa finns här.
- Bada inte nära betande djur – Du kan läsa mer om vattenkvalitet på badvatten här.
- Picknick – Undvik att äta din picknick i hagar där djur brukar beta.