Foto: Michelle Bachmanns kampanj

Så fungerar Iowa caucuses

Publicerad 1 januari 2012 kl 10.37

Utrikes.På tisdag kväll inleds den republikanska nomineringsprocessen i och med öppningen av det så kallade Iowa caucuses. Men då är det fortfarande långt kvar innan det står klart vem som nominerats till posten som Barack Obamas motkandidat i valet 2012. Såhär fungerar Iowa caucuses.

Gilla artikeln på Facebook

Till skillnad från Caucasus, som är engelska för Kaukasus, så innebär caucuses ungefär "grannmöte" eller "byråd". I några amerikanska delstater, bland annat Iowa, så används caucuses för att välja delstatens kandidat i presidentvalet. Såhär går det till.

Klockan 19 lokal tid öppnar möteslokalerna i Iowa, och bara den som förhandsregistrerat sig som republikansk väljare har rätt att delta. Registreringen sker hos republikanernas delstatskansli, Iowa GOP, där GOP står för Grand Old Party som är ett annat namn för det republikanska partiet.

Efter att en ordförande och protokollförare har utsetts så håller representanter för de olika presidentvalskampanjerna en kortare presentation av sin kandidats politik. Därefter får mötesdeltagarna varsin papperslapp där de skriver sitt val av kandidat.

Papperslapparna samlas in och räknas framför alla som närvarar vid mötet. Representanter för varje presidentvalskampanj bjuds in för att bevaka rösträkningen, och resultatet skrivs ned på en officiell republikansk blankett. En budbärare utses för att rapportera resultatet till Iowa GOP.

När rapporterna kommer in från varje cacus sammanställs de av Iowa GOP och rapporteras på partiets hemsida. De går sedan att följa via medierna, som brukar ge Iowa caucuses stor uppmärksamhet.

Den 27 augusti samlas en rad delegater från olika delstater för att slutligen utse partiets kandidat i presidentvalet samma år. Resultatet i Iowa caucuses har inte någon bindande verkan på hur delegaterna ska rösta eller hur deras mandat fördelas, men trots detta är Iowa caucuses en viktig del i nominerings−processen inför presidentvalet. Inte minst därför att svagare kandidater slås ut och inte får ekonomiskt stöd för att fortsätta sin kampanj.

Källor: CS Monitor, Wikipedia.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

C svänger om fotboja

Majoritet i riksdagen för nya regler. Lämnade motion till justitieutskottet.0 

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.