Eurovision i Malmö

Så rustar polisen inför Eurovision

Publicerad 17 april 2024 kl 19.01

Inrikes. "Svensk polis står stadigt inför Eurovision." Det budskapet levererade Petra Stenkula, polisens kommenderingschef för Eurovision, på en pressträff idag.

Dela artikeln

Världens största musiktävling, Eurovision Song Contest, arrangeras i Malmö den 4–11 maj. Årets evenemang präglas av ett mycket högt säkerhetstänk, inte minst med tanke på Israels deltagande och den demografiska situationen i Malmö.

Vid en gemensam pressträff med arrangörerna – Malmö stad, SVT och Malmö Arena – berättade kommenderingschef Petra Stenkula om polisens förberedelser.

– Sedan det blev klart att Malmö blev värdstad för Eurovision har vi haft ett nära samarbete med arrangörerna SVT och Malmö stad och tillsammans har vi byggt ett robust system med olika ansvarsområden för att evenemanget ska bli tryggt och säkert, sade hon.

Petra Stenkula betonade att det kommer att vara väldigt många poliser i Malmö under Eurovision och att det kommer att vara poliser som är utrustade med förstärkningsvapen.

– Detta är ingenting att vara orolig för, utan en försiktighetsåtgärd. Svensk polis står stadigt inför Eurovision. Vi är på plats för att skapa trygghet och för att förhindra att deltagare och besökare råkar ut för både mindre brott och brott av allvarligare karaktär.

Polisen har tagit höjd för hantera en rad olika scenarier i samband med Eurovision.

– En sak som vi nästan med all säkerhet kan räkna med är att de kommer att uppstå ryktesspridning och eventuellt mer koordinerade desinformationskampanjer kring Eurovision. Tro inte på allt du hör och sprid inte okritiskt budskap vidare. Kommer uppgifter om hot, låta polisen bedöma uppgifter som rör säkerheten till evenemanget, sade Petra Stenkula.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.