Eurovision i Malmö

Israel får tävla i Malmö – men inte Ryssland

Publicerad 19 januari 2024 kl 09.21

Utrikes. Israel kommer inte att uteslutas från årets Eurovision Song Contest i Malmö, meddelar arrangören EBU.

Dela artikeln

Mellanösternstaten Israel anklagas för folkmord efter att ha dödat cirka 25.000 personer, varav över 10.000 barn, på Gazaremsan de senaste tre månaderna.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar anser att Israel ska portas från sångtävlingen, som hålls i Malmö i maj. Detta har lett till en konflikt med Israels ambassadör.

Eurovision Song Contest arrangeras av den europeiska radio- och tv-unionen (EBU), som nu meddelar att Israel är välkomna att delta som vanligt.

"Eurovision Song Contest är en tävling mellan public service-organisationer från hela Europa och Mellanöstern som är medlemmar i European Broadcasting Union (EBU). Det är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år", skriver EBU i ett uttalande, enligt TT.

Man uppger sig också vilja värna om tävlingens status som "ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik".

Så lät det dock inte år 2022 när Ryssland uteslöts från tävlingen på grund av invasionen av Ukraina. Detta beslut fick stöd från Sverige och de andra nordiska länderna.


Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.