Så skönmålar media fortfarande Eliasson och Federley

Publicerad 11 januari 2021 kl 22.14

Gilla artikeln på Facebook

 
"Gör din plikt. Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. Ställ in. Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej."

Så förmanade statsministern folket redan i mitten av november. Sedan dess har de så kallade rekommendationerna från regering och myndigheter blivit allt strängare. Det hindrade dock inte Löfven själv från att flera gånger under julruschen frekventera det stora köpcentret Gallerian i Stockholms centrum, tydligen det shoppingställe han föredrar. Senaste tillfället ska ha varit 20 december.

Det blev dock inte en nyhet förrän under mellandagarna. Då hade Löfven redan hunnit kasta lite sten i glashus genom att ta sin justitieminister Morgan Johansson i örat för att denne gått på köpcentret Nova i Lund under annandagen. Johanssons undanflykt för den aktiviteten var att han skulle köpa en försenad julklapp till sina gamla föräldrar; det var kanske fel men ändå behjärtansvärt, han är en god son.

Löfvens undanflykt för sina aktiviteter i Gallerian var att han – åtminstone den gången fyra dagar före julafton – minsann inte gjorde något så frivolt som att handla julklappar utan skulle hämta en klocka som varit på lagning. Så sent som den 23 ska han dessutom ha varit på Kungsgatan för att leta reservdelar till sin rakapparat. Senare har han ändrat sig och berättat att han skulle handla julklapp till hustrun Ulla. Kanske insåg man på pressavdelningen att det trots allt var en bättre undanflykt att han var en omtänksam make.

En annan som valde samma försvarstaktik var ärkepolitruken Dan Eliasson, mannen som varit generaldirektör för både Migrationsverket, Försäkringskassan och nu senast MSB, däremellan rikspolischef, gjort sig omöjlig överallt men alltid bara flyttats från en höjdartjänst till en annan. Hursomhelst valde chefen för MSB, en myndighet som verkligen lanserats under corona-pandemin, att resa till Kanarieöarna över jul och nyår. Hans undanflykt: resan var "nödvändig", eftersom hans dotter bor och arbetar där och han ska fira jul med familjen. Han bröt alltså mot de statliga påbuden bara eftersom han är en så familjekär far, är implikationen.

Vi får väl hoppas att han åtminstone firade jul med dottern och familjen, för nyår firade han tydligen någon helt annanstans. Bilder på Instagram visar honom festa i en våning i Las Palmas tillsammans med de unga homoprofilerna Erik Galli och Fredrik Söderholm. Galli är reporter på SVT, Söderholm var tidigare på SR, men driver numera en podd.

På MSB:s hemsida Krisinformation.se uppmanas menigheten: "Umgås bara med personer du normalt träffar, personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet."

Oavsett hur väl eller på vilket sätt 59-årige Eliasson känner dessa två hälften så gamla, partyglada individer så faller de knappast inom kategorin "några få vänner och närstående". Enligt Nyheter Idag var han dessutom på en klubb för homosexuella män, med sällskap, på södra Gran Canaria dagen före nyårsafton. Sedan dess har Dagens Nyheter avslöjat att Eliasson reste till Kanarieöarna redan i november. Inte i tjänsten.

Till sist blev Eliassons nonchalanta beteende ohållbart och hur gärna sosse-regeringen än hade velat ha kvar sin gamle gunstling gick han till sist. Det annars så försiktiga Svenska Dagbladet skriver att regeringen har behandlat honom med silkesvantar och låtit honom göra lite vad han vill eftersom han har hållhakar på den socialdemokratiska ledningen: "Om partiet förnedrar honom finns risken att han förr eller senare berättar vad han vet om vad som har hänt i olika sammanhang, säger en person med god insyn."

Eliasson kommer att få behålla sin lön på närmare två miljoner om året när han får en sinekur på "elefantkyrkogården" i regeringskansliet under några år fram till pension.

I jämförelse med generaldirektörens eskapader på Kanarieöarna är statsministerns och justitieministerns köpcentra-expeditioner visserligen triviala, men den gemensamma nämnaren är givetvis att de här figurerna anser sig stå över regler de uppmanar vanligt folk att följa. Gammelmedia rapporterar också som regel väldigt ängsligt, återhållsamt och pliktskyldigt om sådant som verkligen är känsligt för medlemmar av makteliten, i synnerhet de högst upp i hierarkin.

Det blev inte minst tydligt i samband med Stoppa Pressarnas avslöjande att Fredrick Federleys sambo var en pedofil som dömts till nio års fängelse för att bland annat ha våldtagit sin sambos döttrar, 9 och 6 år gamla, vid 22 tillfällen. Etablissemangsmedia drog verkligen benen efter sig innan de motvilligt tog upp nyheten. Den återgavs med ett sorgset tonfall, ungefär som om Federley drabbats av en smärtsam dödlig sjukdom och därför tvingades avsluta karriären.

I ett samtal om saken med Ann Tiberg i TV4:s Nyhetsmorgon den 14 december gav programledaren Maria Forsblom uttryck för en inställning till saken som är rätt typisk bland hennes kollegor: "Den här historien är ju dubbelbottnad, han mår ju oerhört dåligt, är sjukskriven, har försökt skada sig för att han mår så dåligt." Det gängse narrativet i media var att Fredrick inte hade haft en aning om att han levde med en man dömd för synnerligen grova pedofilbrott förrän i augusti och att hans fel var att han inte förmådde bryta med en gång och nu är det väldigt synd om honom.

Värt att notera är då att det redan i början av december kommit fram att det fanns fler dömda pedofiler i Federleys liv. Han har umgåtts privat med en norsk centerpartist som sitter i fängelse för barnpornografibrott och en annan man som suttit i fängelse för flera våldtäkter och övergrepp på barn. 2013 sökte Federley dessutom upp Sture Bergwall, alias Thomas Quick, på Säteranstalten. De fann varandra. Han bloggade efteråt att deras samtal om "liv, död, blod och övergrepp" flöt väldigt enkelt och om vilken trevlig prick Sture hade visat sig vara. Även om det finns en helt annan tolerans för och annan syn på pedofili i vissa homosexuella kretsar, så ska man ha väldig otur om man bara råkar skaffa sig så många pedofilpolare.

I ljuset av allt detta framträder en helt annan bild av Fredrick Federley som inte bara mysbög och småfestlig transvestit utan en person som fascineras av och dras till män med synnerligen elakartade sexuella avvikelser. Dock icke ett ord i etablissemangsmedia om Fredricks övriga pedofilkontakter, utan istället har man envisats med att framställa honom som ett offer.

Från skrattretande hyckleri till intimt samröre med ren ondska. En bild av svensk politik idag.

JONAS DE GEER

Jonas De Geer är frilansskribent och poddare.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.