Markus Daams/CC-BY

Sände pappans död i TV3 –– nu döms familjen att betala en halv miljon

Publicerad 28 december 2013 kl 04.00

Lag & Rätt.När en 58-årig pappa dog i cancer tvingades hans familj se händelsen i TV3:s dokusåpa "Sjukhuset". Efter att ha stämt landstinget döms familjen nu att betala drygt 590.000 kronor i rättegångskostnader, skriver Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Akademiska sjukhuset i Uppsala fick i mars 2011 skarp kritik från Justitieombudsmannen (JO) för att patienter filmades under vården. Enligt JO var det uppenbart att TV3 i flera fall hade filmat människor som inte hade godkänt det – bland annat då medvetslösa personer var med.

Under rättegången hävdade TV3 att den 58-årige pappan hade gett ett godkännande muntligt till tv-teamet, men att han tyvärr inte han skriva under den skriftliga versionen innan han dog. Familjen kunde inte motbevisa detta och tingsrätten lade därför TV3:s påstående till grund för sin bedömning.

Den färska domen mot familjen innebär att sköterskorna som medverkar i programmet inte har begått brott mot tystnadsplikten, eftersom meddelarfriheten i grundlagen gäller.

Enligt tingsrättens dom omfattas TV3:s sändning av rättigheterna i yttrandefrihets­grundlagen. Däremot omfattas TV3 inte av de skyldigheter som följer av samma lag.

Under huvudförhandlingen hänvisade familjen till ett uttalande från Högsta domstolen som fastslår att yttrandefriheten gäller för enskilda – inte för myndigheter som vill undgå ansvar för sina anställda. Tingsrätten struntade dock, enligt Aftonbladet, i att överhuvudtaget bemöta denna invändning i sin dom.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare. Forskare har hittat förklaring till fenomenet.0 

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0