Markus Daams/CC-BY

Sände pappans död i TV3 –– nu döms familjen att betala en halv miljon

Publicerad 28 december 2013 kl 04.00

Lag & Rätt.När en 58-årig pappa dog i cancer tvingades hans familj se händelsen i TV3:s dokusåpa "Sjukhuset". Efter att ha stämt landstinget döms familjen nu att betala drygt 590.000 kronor i rättegångskostnader, skriver Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Akademiska sjukhuset i Uppsala fick i mars 2011 skarp kritik från Justitieombudsmannen (JO) för att patienter filmades under vården. Enligt JO var det uppenbart att TV3 i flera fall hade filmat människor som inte hade godkänt det – bland annat då medvetslösa personer var med.

Under rättegången hävdade TV3 att den 58-årige pappan hade gett ett godkännande muntligt till tv-teamet, men att han tyvärr inte han skriva under den skriftliga versionen innan han dog. Familjen kunde inte motbevisa detta och tingsrätten lade därför TV3:s påstående till grund för sin bedömning.

Den färska domen mot familjen innebär att sköterskorna som medverkar i programmet inte har begått brott mot tystnadsplikten, eftersom meddelarfriheten i grundlagen gäller.

Enligt tingsrättens dom omfattas TV3:s sändning av rättigheterna i yttrandefrihets­grundlagen. Däremot omfattas TV3 inte av de skyldigheter som följer av samma lag.

Under huvudförhandlingen hänvisade familjen till ett uttalande från Högsta domstolen som fastslår att yttrandefriheten gäller för enskilda – inte för myndigheter som vill undgå ansvar för sina anställda. Tingsrätten struntade dock, enligt Aftonbladet, i att överhuvudtaget bemöta denna invändning i sin dom.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Kvinnans fräcka attack – mitt på gatan. "En sak att hantera coronaviruset, men i kombination med berikning blir det en helt annan sak."0 Plus

Nyheter från förstasidan

59 coronadöda i Sverige senaste dygnet

Kraftig ökning av dödsfall. Antalet avlidna har mer än fördubblats på tre dagar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.