USA-valet

Symboliska segrar för Sanders i tre delstater

Publicerad 27 mars 2016 kl 14.38
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders vann under lördagen i tre amerikanska delstater, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Med vinster i Alaska, Hawaii och Washington knappade han in något på favorittippade Hillary Clinton. Segrarna beskrivs som symboliska med tanke på Clintons övertag i Demokraternas primärval.

Framförallt är det Demokraternas partietablissemang som Sanders har emot sig. De så kallade superdelegaterna, som utgörs av framträdande partimedlemmar, kongressledamöter, guvernörer och andra byråkrater och politiker, har alla rösträtt på demokraternas konvent i sommar. Super­delegaterna får rösta på vilken kandidat de vill och de flesta av dem stöder Clinton.

Om man endast ser till de delegater som röstats fram under primärvalen krymper Clintons försprång betydligt. Då har hon inte mer än 1.252 delegater jämfört med 1.015 för Sanders. Av partiets 714 superdelegater är det nämligen bara 29 som sagt att de tänker rösta på Sanders, vilket innebär en enorm uppförsbacke för den socialistiske utmanaren ute på vänsterkanten.

Sanders säger i en intervju med AP att hans kampanjstab ska satsa mer på att övertyga superdelegater som än så länge inte öppet ställt sig bakom endera kandidaten. Han hoppas dessutom på bättre lycka när valrörelsen fortsätter mot nordost, till delstater som New York, Pennsylvania och Maryland som kan vara mer öppna för Sanders politiska idéer och som dessutom erbjuder många delegater.

Än är alltså inte slaget förlorat för Sanders, men tiden börjar bli knapp. Han måste vinna mer än en tredjedel av de återstående delegaterna, inklusive de superdelegater som ännu inte valt sida, för att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0