USA-valet

Symboliska segrar för Sanders i tre delstater

Publicerad 27 mars 2016 kl 14.38
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders vann under lördagen i tre amerikanska delstater, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Med vinster i Alaska, Hawaii och Washington knappade han in något på favorittippade Hillary Clinton. Segrarna beskrivs som symboliska med tanke på Clintons övertag i Demokraternas primärval.

Framförallt är det Demokraternas partietablissemang som Sanders har emot sig. De så kallade superdelegaterna, som utgörs av framträdande partimedlemmar, kongressledamöter, guvernörer och andra byråkrater och politiker, har alla rösträtt på demokraternas konvent i sommar. Super­delegaterna får rösta på vilken kandidat de vill och de flesta av dem stöder Clinton.

Om man endast ser till de delegater som röstats fram under primärvalen krymper Clintons försprång betydligt. Då har hon inte mer än 1.252 delegater jämfört med 1.015 för Sanders. Av partiets 714 superdelegater är det nämligen bara 29 som sagt att de tänker rösta på Sanders, vilket innebär en enorm uppförsbacke för den socialistiske utmanaren ute på vänsterkanten.

Sanders säger i en intervju med AP att hans kampanjstab ska satsa mer på att övertyga superdelegater som än så länge inte öppet ställt sig bakom endera kandidaten. Han hoppas dessutom på bättre lycka när valrörelsen fortsätter mot nordost, till delstater som New York, Pennsylvania och Maryland som kan vara mer öppna för Sanders politiska idéer och som dessutom erbjuder många delegater.

Än är alltså inte slaget förlorat för Sanders, men tiden börjar bli knapp. Han måste vinna mer än en tredjedel av de återstående delegaterna, inklusive de superdelegater som ännu inte valt sida, för att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0