USA-valet

Symboliska segrar för Sanders i tre delstater

Publicerad 27 mars 2016 kl 14.38
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders vann under lördagen i tre amerikanska delstater, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Med vinster i Alaska, Hawaii och Washington knappade han in något på favorittippade Hillary Clinton. Segrarna beskrivs som symboliska med tanke på Clintons övertag i Demokraternas primärval.

Framförallt är det Demokraternas partietablissemang som Sanders har emot sig. De så kallade superdelegaterna, som utgörs av framträdande partimedlemmar, kongressledamöter, guvernörer och andra byråkrater och politiker, har alla rösträtt på demokraternas konvent i sommar. Super­delegaterna får rösta på vilken kandidat de vill och de flesta av dem stöder Clinton.

Om man endast ser till de delegater som röstats fram under primärvalen krymper Clintons försprång betydligt. Då har hon inte mer än 1.252 delegater jämfört med 1.015 för Sanders. Av partiets 714 superdelegater är det nämligen bara 29 som sagt att de tänker rösta på Sanders, vilket innebär en enorm uppförsbacke för den socialistiske utmanaren ute på vänsterkanten.

Sanders säger i en intervju med AP att hans kampanjstab ska satsa mer på att övertyga superdelegater som än så länge inte öppet ställt sig bakom endera kandidaten. Han hoppas dessutom på bättre lycka när valrörelsen fortsätter mot nordost, till delstater som New York, Pennsylvania och Maryland som kan vara mer öppna för Sanders politiska idéer och som dessutom erbjuder många delegater.

Än är alltså inte slaget förlorat för Sanders, men tiden börjar bli knapp. Han måste vinna mer än en tredjedel av de återstående delegaterna, inklusive de superdelegater som ännu inte valt sida, för att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0