Patrik Oksanen varnade i SVT för utländska statliga aktörer som sprider "propaganda" om Sverige.

Satirkontot "Long Phung" i rapport om utländsk "propaganda" mot Sverige

Publicerad 23 mars 2020 kl 16.50

Inrikes. En rapport om påstådda försök från "främmande makt" att sprida desinformation om Sveriges agerande mot coronaviruset har fått stort medieutrymme. Men rapportförfattarnas seriositet ifrågasätts nu – efter att det kommit fram att en av de utpekade "statliga aktörerna" i Kina är ett uppenbart svenskt satirkonto.

Gilla artikeln på Facebook

Rapporten "Informationspandemin – Desinformation i skuggan av coronakrisen" släpptes av den liberala tankesmedjan Frivärld i fredags.

Författarna, Patrik Oksanen och Henrik Sundbom, försöker i rapporten belägga att statliga ryska och kinesiska aktörer sprider desinformation om coronapandemin och hur den hanteras i Sverige.

– Vi ser många aktörer som har ett intresse av att sprida olika typer av lögner, rena hitte-på eller förvrängningar. Det är statsaktörer som har ett politiskt syfte, det finns ideologiska aktörer som också har ett politiskt syfte, säger Patrik Oksanen i en intervju i SVT.

Han hävdar också att det har uppstått ett "symbiotiskt förhållningssätt mellan ryska och kinesiska aktörer och att man sprider varandras propaganda".

I avsnittet om "statliga aktörer" i Kina nämner rapporten att det finns "ett par kinesiska twitterkonton som utger sig för att bo i Sverige och som sprider välproducerade 'Kina bättre/starkare än Sverige' filmer". Avsnittet illustreras med en bild på kontot "Long Phung".

Om det inte redan framgår av namnet så räcker det med en mycket snabb genomgång av materialet på "Long Phung" för att se att det rör sig om ett rent satirkonto som av allt att döma drivs av svenskar för att driva med både Sverige och Kina. Kontot publicerar löjeväckande skämtfilmer som påstås bevisa hur överlägset Kina är Sverige.

"Long Phung" har själv bemött anklagelserna i Oksanens rapport genom att i memer utmåla Oksanen som en "japansk agent" med hänvisning till att den svenske liberalen ser ut som en sumobrottare.

En rad andra användare på sociala medier har uppmärksammat händelsen och ifrågasätter hur seriös Patrik Oksanens rapport egentligen är.

"Desinformationsexperter sprider desinformation", skriver användaren "Memingenjören".

Fria Tider har sökt Frivärld och rapportförfattarna för en kommentar.

Bild:

© Faksimil

Ur rapporten från Frivärld, skriven av Patrik Oksanen och Henrik Sundbom.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.