De närmaste åren förväntas en stor folkökning, uppemot 150.000 personer per år, enligt SCB:s prognos. Det beror främst på ett antagande om en fortsatt hög invandring till Sverige, framförallt från Syrien. På längre sikt väntas en något mindre folkökning, ungefär 50 000 per år.
Varje år under hela prognosperioden beräknas fler födas än avlida och det kommer också vara fler invandrare än utvandrare alla år.
En annan tydlig förändring i befolkningsstrukturen är att allt fler i de mest yrkesaktiva och äldre åldrarna är födda utomlands. År 2014 var en femtedel av befolkningen i åldern 25–64 år födda utomlands. Den andelen beräknas öka till en fjärdedel år 2020 och nära en tredjedel år 2030. Vartefter åren går ökar andelen utrikes födda i de äldre åldrarna och år 2060 beräknas en fjärdedel av de som är 80 år och äldre vara födda utomlands.
Prognosen över asylinvandringen bygger på Migrationsverkets antagande om att det kommer många asylsökare, särskilt från Syrien. Konflikten förväntas mattas av efter några år vilket innebär en lägre asylinvandring. De närmaste åren förväntas anhöriginvandringen ligga kvar på relativt höga nivåer och migrationen till och från andra EU-länder väntas fortsätta att öka.
Idag bor 9,7 miljoner människor i Sverige och redan nästa år beräknas 10-miljonersgränsen nås, enligt SCB.