Philipp und Kascha Hildebrand

Schweiz: Nationalbankschefen avgår efter insideraffär

Publicerad 9 januari 2012 kl 17.39

Politik.Philip Hlidebrand, chef för Schweiziska nationalbanken, köpte genom sin fru en halv miljon dollar kort innan han införde ett tak för francen mot euron. Förtjänsten blev 75 000 franc. Men SVP avslöjade alltihop och istället blev han av med jobbet.

Gilla artikeln på Facebook

Philip Hildebrand är älskad av politk och press:
- han var tidigt aktiv i kretsen som arrangerar WEF (World Economic Forum) i Davos.
- hans akademiska verk var en rad studier hur politikerna bäst skall kunna tvinga varandra att efterleva internationella miljöregler, som exempelvis koloxidbegränsningar.
- han är en nära samarbetspartner till Eveline Widmer-Schlumpf, den avhoppare från SVP (lokala SD) som har ställt till stor skada för partiet.

Valutaffärerna avslöjades genom att en bankanställd kontaktade en advokat, som i sin tur kontaktade SVP:s partiordförande Christoph Blocher. Denne vidarebefordrade uppgiften dels till finansministern, (som händelsevis är Blochers gamla fiende Eveline Widmer-Schlumpf) och dels till SVP:s närstående tidning Weltwoche. Och genom Weltwoche blev affären känd.

Mot denna bakgrund har det inte överraskat att de klumpiga affärerna inte lett till något nämnvärt "drev" mot Hildebrand i Schweizisik press.
- I radion har man koncentrerat sig på att diskutera hur reglerna kanske borde ändras. Man har konstaterat att nationalbanken kan gå stärkt ur affären.
- Hildebrands amerikanska fru, som var den som beställde transaktionerna på hans konto, har porträtterats i diverse tidningar, med tyngdpunkt på henns stora konstintresse.
- En tidning gick t.o.m. så långt att man klandrade Christoph Blocher för att denne varit elak nog att lämna vidare uppgifterna.
- En annan tidning ifrågasatte om Weltwoche-journalisten som publicerade uppgifterna skulle få behålla sitt "stora journalistpris" som han tidigare hade fått - eftersom han publicerat artikeln baserat på bara en källa.

Domino-effekt?
Men pressens silkeshandskar kunde inte rädda centralbankschefen. Hildebrand avigick idag frivilligt, hellre än att besvara en rad följdfrågor om sina transaktioner. En prestigeförlust för centralbankschefens politiska nätverk.

- Ordföranden för banknämnden, Hansueli Raggenbass, ångar förmodligen idag att han regerade på anklagelserna genom att begära ett intyg från samma revisionsbyrå som sedan många år försörjer sig på att revidera nationalbanken - och som han själv har anlitat för att revidera ytterligare ett 20-tal företag där han sitter i styrelsen. Som på beställning fick han ett utlåtande om att Hildebrands affärer var helt i sin ordning, som han kunde vifta med och förklara att alla anklagelser mot Hildebrand var grundlösa.

- SVP-avhopparen Eveline-Widmer-Schlumpf ångrar kanske att hon i egenskap av finansminister anklagade sin f.d. partiledare och de andra "wistle-blowers" som avslöjat Hildebrand för att ha "skadat Schweiz som finansplats". Med den inställningen undrar man nu allmänt vilka ytterligare skandaler som finansministern kan ha sopat under mattan.

Källor:
FT
Tages-Anzeiger
Weltwoche


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Demonstration mot vaccin i Stockholm

Ca 400 personer på plats. Polisen planerar att upplösa demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm 0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0