EU-valet 2019

SD kontrar: Det är invandringen som är Sveriges "ödesfråga"

Publicerad 5 april 2019 kl 20.12

Inrikes. Invandringen är både Sveriges och Europas ödesfråga. Det förklarar SD:s toppnamn i EU-valet Charlie Weimers i en längre intervju med Europaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

Ulf Kristersson har nu länge sagt att "integrationen" är en ödesfråga för Sverige. Att i sammanhanget ta ordet invandring i munnen verkar för magstarkt för Moderatledaren.

Den tidigare KD-politikern Charlie Weimers är något tydligare i frågan. Han pekar ut just invandringen som själva ödesfrågan. Både för Sverige och Europa.

Mellan 1998-2018 var han aktiv i Kristdemokraterna, men gick i september förra året över till Sverigedemokraterna.

Att minska invandringen och EU:s makt över medlemsländerna, var anledningen till att han gick med i SD. Och han är tydlig med att det var just politiska skäl som fick honom att byta parti.

– Att jag idag är Sverigedemokrat beror på att jag tycker att migrationsfrågan är en ödesfråga för Sverige och Europa, säger han till Europaportalen. För att kunna ha sammanhållning så måste vi hitta sätt att kunna välkomna människor in i samhällsgemenskapen. Med en ohållbart hög invandringsvolym klarar inte Europa av det. Då ser vi splittring och radikalisering.

Han menar att det är just Sverigedemokraterna som kan bidra till att förändra EU i grunden. Socialdemokraterna och borgerligheten bedriver bara ett "maktmonopol" som går ut på att skapa en "fullfjädrad EU-superstat", förklarar han. Enligt Weimers är det dessa båda grupper som styrt i EU de senaste 35 åren.

Men i alla frågor som inte har med den inre marknaden och säkerhet att göra, måste EU:s makt reduceras, menar han.

Någon tvingande omfördelning av invandrare mellan medlemsstaterna vill han inte heller se. Det skulle bara ge EU mer makt. I stället vill Weimers inrätta en modell likt den i Australien, vilket innebär att migrantbåtar på väg till Europa skulle stoppas och skickas iväg till tredje land.

Vidare vill han sätta press på muslimska länder som finansierar islamsk extremism i Europa, men även se fortsatta sanktioner mot Ryssland.

Charlie Weimers tror också att Sverigedemokraterna kommer kunna påverka i EU-parlamentet efter valet i maj, om det blir ett bra valresultat för partiet och parlamentsgruppen ECR.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0