S-topparna Stefan Löfven och Marita Ulvskog vid ett besök på en byggarbetsplats förra året. Sedan bilden togs har S förlorat en stor andel av sina LO-väljare till SD.

SD lockar fler och fler arbetare

Publicerad 9 maj 2015 kl 08.56

Politik. Allt fler arbetare lockas av Sverigedemokraternas politik och bland LO-medlemmar stöder nu drygt var fjärde LO-medlem SD.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en sammanställning som opinionsinstitutet Sifo har gjort skulle 26 procent av LO-medlemmarna ha röstat på SD om det hade varit val förra månaden, rapporterar SVT. Samtidigt rasar stödet för Socialdemokraterna inom samma väljargrupp – endast 36 procent av LO-medlemmarna skulle idag rösta på Löfven.

Det ökande stödet för SD är ett led i en ihållande trend där SD-sympatierna bland Sveriges arbetare ökat mycket snabbt under det senaste året. För ett år sedan var stödet för partiet endast omkring 10 procent och då var samtidigt stödet för S än så länge över 50 procent.

Inom LO-ledningen ser man däremot inte positivt på medlemmarna snabbt skiftande partisympatier och lägger skulden för den förda politiken i Sverige på SD.

– Jag tror att det här beror på att regeringen inte har lyckats leverera det man har gått till val på. Men det ironiska är ju att det är Sverigedemokraterna som har ställt till det så att regeringen nu tvingas styra med en borgerlig budget, kommenterar LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.

Felmarginalen vid undersökningarna är visserligen stor då urvalet är litet, men på Sifo menar man att trenden ändå är väldigt tydlig.

– Det har varit en tydlig uppgång sedan årsskiftet, så det kan man tydligt säga. Sedan kan vi också säga att Socialdemokraterna tappar inom LO, säger Toivo Sjörén som är chef för Sifos opinionsundersökningar.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0