Slaget om kontanterna
Dennis Dioukarev, riksdagsledamot i finansutskottet för SD.

SD och regeringen bjuder in till samtal om kontanternas framtid

Publicerad 31 augusti 2023 kl 08.47

Ekonomi. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och Dennis Dioukarev, riksdagsledamot i finansutskottet för SD, bjuder in bransch­representanter och företrädare för olika konsumentgrupper till ett samtal om kontanternas framtid.

Dela artikeln

Sedan snart 20 år har svenska banker motarbetat kontanter, och företag som accepterar kontanter motarbetas i sin tur av bankerna. Därför sjunker kontantanvändningen ständigt i samhället.

Regeringen bjuder nu in till ett rundabordssamtal för att diskutera i vilken grad kontanter accepteras i dag, vilken utveckling som kan väntas framöver och behovet av eventuella åtgärder.

– Utvecklingen av kontantanvändningen i Sverige väcker flera viktiga frågor. Det är därför motiverat att samla olika berörda aktörer för att diskutera kontanternas roll och framtid i samhället och ta del av deras perspektiv i frågans olika utmaningar, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett pressutskick.

Regeringen och riksdagen har de senaste åren vidtagit flera åtgärder för att säkerställa tillgången till kontanter och nödvändiga tjänster kopplade till dessa. Bland annat finns numera ett krav på de största bankerna i landet att tillhandahålla kontanttjänster med en viss geografisk spridning och Riksbanken har fått tydligare och utökade krav på sig att ha kontantdepåer.

Kontantanvändningen minskar dock fortsatt och allt fler näringsidkare har upphört att acceptera kontanta betalningar.


Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.