SD största parti i ny mätning

Publicerad 7 augusti 2021 kl 10.29

Politik. Sverigedemokraterna ökar kraftigt och blir största parti i den senaste mätningen från Sentio. Det rapporterar Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

SD ökar med 2,0 procentenheter sedan den förra Sentiomätningen och får 23,9 procent. Samtidigt backar Socialdemokraterna något till 23,6 procent. Det innebär att SD skulle bli största parti om det vore val idag.

Samtidigt som SD ökar minskar Moderaterna med ungefär lika mycket, till 18,9 procent. Även Kristdemokraterna tappar väljare, och stannar på 5,1 procent av väljarstödet.

Vänsterpartiet och Centerpartiet ökar med en halv procentenhet vardera till 10,8 respektive 6,8 procent. Miljöpartiet får istället 5,0 procent.

Liberalerna klarar sig med knapp marginal kvar i riksdagen med 4,1 procent av väljarstödet.

Fortsatt vänsterstyre
Enligt en mandatfördelning som Statistisk opinion har gjort utifrån Sentiomätningen skulle de tre högerpartierna M, KD och SD tillsammans få 170 mandat om det vore val idag.

Samtidigt skulle de fem partier som ingick januariavtalet 2019 få 179 mandat tillsammans. Det innebär att Stefan Löfven skulle kunna sitta kvar vid makten, om Liberalerna väljer att stödja honom istället för en regering som samarbetar med SD.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putin: PK-politikerna i väst är som bolsjevikerna

"Vi ryssar känner igen det här". Går till hårt angrepp mot kulturmarxistiska vanstyret av väst i nytt tal.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.