Nya vapendirektivet
Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) anmäler regeringen till konstitutionsutskottet.

SD tar strid mot hårdare vapenlag

Publicerad 22 juni 2016 kl 19.37

EU. Sedan tidningen Jakt och Jägare avslöjat att regeringen utan riksdagens godkännande försöker införa hårdare vapenlagar i hela EU anmäls nu inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) till konstitutionsutskottet av Kent Ekeroth (SD). Samtidigt anmäler Ekeroth regeringen för att de ska ha försökt mörka sitt beteende – i strid med grundlagen.

Gilla artikeln på Facebook

© SAP

Morgan Johanssons (S) agerande ska nu utredas av KU.

Den svenska regeringen har ignorerat sitt riksdagsmandat och drivit en egen linje gällande vapenlagar. Det visar läckta dokument från GENVAL, en grupp under ministerrådet som representerar medlemsländerna i EU.

År 2014 föreslog rikspolisstyrelsen att licenser ska krävas på magasin, något som stoppades av regering och riksdag. Trots detta driver GENVAL denna fråga och ett antal andra liknande frågor som ligger utanför det förhandlings­mandat som riksdagen har gett regeringen. Bland annat framgår det att de svenska representanterna argumenterat för att magasin ska räknas som vitala delar till ett vapen och därmed bli licenspliktiga.

Det har också förts diskussioner om ett förbud mot halvautomatiska gevär som kan laddas med fler än 10 till 20 patroner samt ett totalförbud mot helautomatiska skjutvapen som är ämnade för samling och sport. Detta skulle sätta käppar i hjulet för k-pistskytte som sport i Sverige eftersom att något undantag i den kategorin inte skulle bli möjligt. Förbudet skulle nämligen bara kunna sättas på undantag för ändamål som nationellt försvar, forskning och historiska syften.

Efter att tidningen Jakt och Jägare avslöjar regeringens agerande väljer nu Kent Ekeroth (SD) att KU-anmäla inrikesminister Anders Ygeman och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna uttrycker partiet att KU bör utreda frågan för att se om och i vilken utsträckning regeringens förhandlare överträtt de mandat som riksdagen givit dem.

SD går vidare med att också uppmana KU att undersöka om de eventuella överträdelserna skett på uppmaning av eller efter tyst medgivande av ansvarigt statsråd.

Det förekommer också uppgifter om censurerade handlingar som begärts ut av en privatperson. Det ska bland annat handla om ett stort antal mejl som inte lämnats ut och som därmed gör det omöjligt att utläsa regeringens ställningstagande i vissa frågor. Kent Ekeroth och Sverigedemokraterna anser att maskningen av dessa dokument bör granskas för att fastställa om den eventuella censuren är förenlig med offentlighets­principen i grundlagen.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.