Sexövergrepp på 12-åriga flickor berör journalister - när offren är deras egna barn

Av Widar Nord den 21 juli 2012 kl 22.12

Foto: Magnus Bergström

Varför väljer Expressen att beskriva hur äldre "äckelkillar" tafsar på 12-åriga svenska flickor på ett mångkulturellt disco under Gothia Cup - men inte de mycket grövre övergreppen på Husbybadet? Svaret förvånar - inte.

Svensk press slog på stora trumman när Björkuddens transitboende blev föremål för en demonstration av den nationalistiska aktivistorganisationen Nordisk Ungdom i februari 2011. Vad journalisterna valde att inte berätta för allmänheten innan manifestationen var anledningen till ilskan: Hur en grupp asylsökare på Husbybadet antastade svenska barn i 11-årsåldern.

– Sådana övergrepp är för vanliga för att bevaka i media, hävdade Aftonbladets chefredaktör när affären indirekt berördes i SVT:s Agenda den 6 mars. Fokus för programmet var att sverigedemokraten Björn Söder var i "blåsväder" efter att ha länkat till Fria Tiders artikel om sexövergreppen – och inte sexövergreppen i sig.

När Expressen nu väljer att låta Nora Lerneby, 12, berätta hur betydligt äldre killar klappat henne på rumpan och stoppat ner handen i hennes shorts kan även den informerade läsaren tro att klimatet har förändrats. Kan det vara så att svenska journalister har börjat göra som sina skandinaviska kollegor och nu osminkat börjat belysa hur vardagens svenska kvinnor och flickor har det?

Inte nödvändigtvis, visar det sig. I en tråd på forumet Flashback informerar användaren Siegfrid om att Nora "inte är vilken random fotbollstjej som helst". Båda hennes föräldrar är nämligen journalister. Noras mamma heter Johanna Bäckström Lerneby och arbetar på SVT med Uppdrag Granskning. Hon nominerades 2011 till Stora Journalistpriset och vann Guldspaden samma år, efter att ha granskat åtgärdsprogrammet "FAS 3" ur ett utpräglat vänsterperspektiv. Pappa är den mindre namnkunnige frilansjournalisten Mats Lerneby.

"Vi kan jämföra med till exempel gruppvåldtäkten i Bollnäs, där en dotter till en simpel lastbilschaufför blir offer för ett hemskt övergrepp. Då mobiliserar twittereliten och ordnar manifestationer mot rasism", summerar forumskribenten Siegfrid.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.