Ungern och invandringen
Överens. V-ledaren Jonas Sjöstedt och vänsterliberalen Fredrik Federley (C) anser båda att Ungern ska straffas.

Sjöstedts krav: Stäng av Ungern från EU

Publicerad 6 september 2015 kl 20.34

Inrikes. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gick under söndagen till förnyat angrepp mot Ungern och kräver nu att landet stängs av från europeiska rådet.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen är att han inte anser att Ungern gör tillräckligt för de invandrare från tredje världen som reser genom landet på väg till nordeuropeiska länder som har mer generösa villkor för asyl och bidrag. I en artikel i Svenska Dagbladet kräver Sjöstedt att EU tillämpar artikel 7 i EU-fördraget och suspenderar Ungern.

Vänsterpartiet föreslår att EU-nämnden ger statsminister Stefan Löfven direktiv om att ta upp frågan under den kommande veckans EU-möten. På tisdag ska Löfven bland annat träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– I de mänskliga rättigheterna ingår asylrätten. Man kan inte säga något annat än att Ungern i dag, med den enorma brutaliteten mot asylsökande, bryter mot artikel 2, menar Sjöstedt.

Enligt EU-fördraget kan europeiska rådet, efter godkännande från europaparlamentet, stänga av en medlemsstat från rådet. Det är alltså en sådan avstängning som Sjöstedt efterlyser som "straff" för att den nationalkonservativa regeringen i Ungern inte praktiserar vänsterpolitik.

Sjöstedt får delvis medhåll från Centerpartiets vänsterliberala profil Fredrick Federley, som även han förordar en stor bidragsfinansierad invandring till Sverige. Federley tycker däremot att det räcker om man stänger av regeringspartiet Fidezs från partigruppen EPP, som Moderaterna och Kristdemokraterna är medlemmar i.

Paradoxalt nog skulle sådana bestraffningar av Ungern, som de båda vänsterpolitikerna förespråkar, kunna få till följd att landet i slutändan väljer att lämna EU. Bara var tredje ungrare stöder fortsatt medlemskap och landets två stora högerpartier Fidezs och Jobbik är båda EU-skeptiska.

Om Ungern lämnar EU stängs en av de viktigaste vägarna in i Europa för invandrarna från tredje världen och Ungern kommer då troligen att skynda på byggandet av den supermur man just nu planerar att bygga mot Serbien.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Klottrat könsorgan kostade 150.000 skattekronor

"God giving a fuck.". Notan till Trafikverket för feministiska klottret.0 

Vaccinkrav för att få jobb på kommun

Beslutet i Orsa.. Gäller samtliga kommunala verksamheter.0 

Sexutredning mot minister läggs ned

Tomas Eneroth (S) kommer inte åtalas.. Åklagaren: "Har varit frågan om en flyktig beröring."0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0