Sju av tio nyheter handlade om corona

Publicerad 4 oktober 2021 kl 18.24

Media. I början av pandemin handlade 70 procent av artiklarna på Aftonbladets, DN:s och SVT:s startsidor om coronaviruset. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Medieforskaren Peter Dahlgren vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) har analyserat nästan 700.000 artiklar på nätet publicerade från första januari 2020 till slutet av april 2021.

I studien ingår sammanlagt 19 nyhetssajter, allt från större traditionella media på nätet som Aftonbladet, DN och SVT till alternativa medier som Fria Tider, Samhällsnytt och Samtiden.

För att kunna hantera ett så omfattande material har Dahlgren använt sig av en specialbyggd så kallad web scraper som skannat av respektive sajts förstasida och undersidor varannan timme.

Resultatet visar hur det nya viruset dominerade nyhetsflödet i flera veckor framåt från det att världshälsoorganisationen WHO deklarerade att spridningen av covid-19 var en pandemi. Under denna tid handlade 70 procent av artiklarna som publicerades på Aftonbladets, DN:s och SVT:s startsidor på webben om coronapandemin.

Denna omfattande bevakning sjönk efter några veckor för att återigen öka när den andra vågen kom på hösten 2020. I slutet av april 2021 bestod fortfarande en stor del av materialet av artiklar om pandemin, drygt 30 procent på aftonbladet.se och omkring 20 procent på dn.se och svt.se.

Sammantaget handlade cirka var fjärde artikel om coronapandemin under hela perioden. Det vanligaste temat har varit hur viruset ska hanteras både politiskt och medicinskt samt mer allmänt hur medborgarna skulle agera.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0