Nato-medlemskapet
Bild från en dansk-svensk beredskapsövning 2022.

Sjuktransporter samordnas för tredje världskrig

Publicerad 17 december 2023 kl 08.27

Inrikes. Svenska sjuktransporter kan behöva byggas ut för att klara tredje världskriget. Det misstänker regeringen, som nu ger flera myndigheter i uppdrag att samordna transporterna för att klara ett krigsutbrott.

Dela artikeln

Regeringen ger Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten i uppdrag att kartlägga och beskriva befintliga statliga, regionala, kommunala och enskilda aktörers resurser och organisationer för sjuktransporter.

Kartläggningen ska omfatta "civila och militära" resurser för primär- och sekundärtransporter i såväl offentlig som privat regi, enligt uppdraget.

Myndigheterna ska ta fram en plan för hur en nationell samordning av resurserna "ytterst" ska ske när tredje världskriget väl är igång, men även vid fredstida kriser och höjd beredskap, enligt regeringen.

Exakt vilken roll i kriget som Sverige har tilldelats av USA har inte framkommit, men av ett dokument som Försvarsmakten har lämnat till regeringen framgår att Sverige förväntas göra en stor satsning på sin järnväg i syfte att fungera som effektivt uppmarschområde mot Ryssland.

Vilken roll svensk järnväg har i krigsplaneringen har inte redovisats offentligt, trots att besluten kan få stora följder för civilbefolkningen.

– Det här innebär att hela Sverige blir ett militärt mål för Ryssland, har Ångpanneföreningens tidigare vd Lars Bern tidigare sagt till Swebbtvs omvärldsanalys.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.