Nato-medlemskapet
FÖRST UT: Svenska soldater kommer att skickas först till Baltikum om det blir krig där, kräver Nato. När – eller snarare om – USA och Storbritannien tänker skicka egna trupper är mer oklart.

Nya budet: Räkna inte med Nato-hjälp vid ryskt angrepp

Publicerad 24 januari 2024 kl 11.49

Inrikes. Under tisdagen stod det i praktiken klart att Sverige kommer att bli insläppt i den USA-ledda militäralliansen Nato. Samtidigt som det därmed i princip blev för sent att dra tillbaka ansökan valde medier och myndigheter att skifta fokus i sin rapportering om medlemskapet – och betona att USA inte behöver hjälpa oss vid ett ryskt angrepp.

Dela artikeln

Istället för att rapportera om fördelarna med Nato-inträde övergick flera medier till att börja förbereda svenskarna för att acceptera att Sverige och ett antal närliggande länder ska kriga med Ryssland på egen hand, utan hjälp av exempelvis USA, Storbritannien och liknande.

Försvarsmakten gick redan morgonen efter det turkiska beskedet ut i SVT och klargjorde för tv-jättens "säkerhetsreporter" John Granlund att Nato-medlemskapet inte innebär att svenska soldater kan förvänta sig hjälp från allierade länder i händelse av militär konflikt med Ryssland.

"Det innebär inte att soldater från allierade länder per automatik rullar in till Sveriges hjälp. Alla åtgärder i Nato ska först förankras politiskt i alliansen", heter det nu plötsligt i SVT:s rapportering.

De nya beskeden öppnar för en lösning som är mycket fördelaktig för USA och som påminner om den lösning som Nato valt i Ukraina, där Ukraina ensamt krigar mot Ryssland och där EU och Nato bidrar med vapen, utbildning, pengar och liknande.

Enligt Försvarsmakten kommer risken för ryska angrepp mot Sverige med bland annat ballistiska missiler att öka genom Nato-medlemskapet, men det stundande medlemskapet kommer ändå att medföra ett "väsentligt förbättrat militärstrategiskt läge för Sverige", enligt myndigheten.

Oavsett hur det ligger till med den saken står det emellertid klart att medlemskapet kommer att innebära ett strategiskt lyft för svensk vapenindustri och i synnerhet för Wallenbergsfären, som redan tjänat 60 miljarder kronor på kriget i Ukraina och den ökade krigsrisken i Sverige. För Wallenbergsfärens maktbolag Investor har aktiekursen rusat med 6,13 procent sedan torsdagen.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.