Nato-medlemskapet

Svensk järnväg rustas för tredje världskrig

Publicerad 25 november 2023 kl 18.11

Utrikes. Ett Nato-medlemskap och militär upprustning för ett fullskaligt krig med Ryssland innebär stora behov av att bygga ut svensk järnväg, enligt ett dokument som Försvarsmakten lämnat till regeringen.

Dela artikeln

I ett sådant scenario kommer järnvägen att spela en nyckelroll för militära transporter, enligt Försvarsmakten.

– Det här är ett arbete som vi behöver intensifiera nu. Det handlar om att vi försöker säkra en militär rörlighet för att vi ska ha trovärdighet i vår avskräckningsförmåga, säger försvarsminister Pål Jonson på väg in till ett EU-möte i Bryssel på tisdagen.

De vidlyftiga planerna får dock kritik från flera håll.

Lars Bern, tidigare vd för Ångpanneföreningen och ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), varnar för att hela Sverige blir ett ryskt bombmål enligt den järnvägs­planering som Försvarsmakten håller på med just nu.

– Bevisligen handlar det här om att Sverige ska kunna fungera som ett effektivt uppmarschområde mot Ryssland. Och det innebär att hela Sverige blir ett militärt mål för Ryssland. Det var det inte innan. Det blev det nu, säger han till Swebbtvs omvärldsanalys.

Enligt Bern är detta allvarligt eftersom stödet för ett Nato-medlemskap alltjämt minskar bland svenska folket.

– Vi ser nu att opinionen börjar inse det här. De senaste månaderna har stödet för Nato gått ner ganska rejält. Det kommer säkert fortsätta göra det, konstaterar Lars Bern.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.