Icke-européer blir psykiskt sjuka av att bo i Sverige

Publicerad 10 september 2021 kl 11.02

Inrikes. Att bo i Sverige när man är svensk eller europé är inga problem, men både adopterade och invandrade icke-européer uppvisar alarmerande nivåer av psykisk sjukdom efter bosättning i det nordiska landet, visar en stor studie från Cambridge. Sämst mår de adopterade.

Gilla artikeln på Facebook

Utomeuropeiska adopterade har högre nivåer av psykisk ohälsa än svenskarna och adopterade inom Europa. De adopterade har mest psykiska problem, därefter kommer de utomeuropeiska invandrarna och sist svenskarna, visar studien.

Adopterade icke-européer har 2,33 gånger oftare en diagnosticerad psykisk sjukdom än svenskarna, medan icke-europeiska invandrare har en sådan diagnos 1,91 gånger oftare än majoritetsbefolkningen.

Sämst i båda grupperna mår afrikaner från länderna söder om Sahara, alltså svarta afrikaner. Näst sämst mår de som adopteras till Sverige från i MENA-länderna och de som invandrat från länderna i Latinamerika.

Att adopterade skadas mest är märkligt, skriver Expo-grundaren Tobias Hübinette i sin blogg, då det vanligen är medelklassfamiljer med gott om pengar som adopterar barn från utlandet.

Etniska svenskar som växer upp under liknande förhållanden brukar må mycket bra hela livet, vilket inte de adopterade icke-européerna gör.

De som adopterats inom Sverige har inte heller samma problem. Men varför de utlandsadopterade mår sämre än både invandrare och adopterade med svenska föräldrar är det ingen som vet.


Nyheter från förstasidan

Dyrt vite för syrianskt bröllop under corona

Länsstyrelsen kräver 200.000 kronor. Hade fest för 150 personer i början av september.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.