I Skurup har frågan om kommunen ska ta emot invandrare länge varit föremål för diskussion bland politikerna i kommunfullmäktige.
I våras såg det ut som om allt var klart. Ett gammalt vandrarhem bredvid en skola skulle bli ett gruppboende för så kallade ensamkommande flyktingbarn.
Men i augusti gjorde Moderaterna en överraskande helomvändning. Partiet drog tillbaka sitt stöd för planerna på ett boende och förordade istället att kommunen skulle försöka hitta familjehem åt de ensamkommande. Bakgrunden till Moderaternas beslut var att många Skurupsbor hörde av sig till sina politiker och förklarade att de inte ville ha något asylboende.
I slutet av augusti röstade kommunfullmäktiges majoritet, som bestod av M, C och SD, nej till förslaget om ett asylboende och för att istället satsa på familjehem.
Taktiska orsaker låg bakom att SD röstade för att kommunen skulle ta emot invandrare i familjehem. Valet stod mellan Moderaternas och Centerpartiets förslag om familjehem och de övriga partiernas förslag om ett asylboende.
Placering i familjehem innebär att privatpersoner tar emot unga invandrare i sina hem och arvoderas av Migrationsverket för besväret. I Skurup har kommunen i flera år försökt hitta kommuninvånare som är beredda att driva familjehem mot betalning, men misslyckats.
Att leta fram familjehemsplaceringar innebär i praktiken att man inte tar emot någon. På över tre år har man bara hittat plats åt en. Det är ju bra nära noll, förklarade Lars Nyström (SD) i Skånska Dagbladet.
Kommunen valde också en kreativ lösning när det gällde placeringen av de ensamkommande barnen. De placeras nämligen inte i Skurup, utan i andra kommuner. Det är dock Skurups socialtjänst som kommer att svara för de utlokaliserade invandrarnas eventuella bidragsbehov.
Nu har två ensamkommande barn placerats i familjehem i andra kommuner genom Skurups försorg, skriver Skånska Dagbladet. I december räknar Skurup med att placera ut ytterligare tre invandrarbarn.
Efter årsskiftet ser det emellertid ut som om Skurup kommer att få sin beskärda del av invandrare i kommunen, vare sig invånarna vill det eller inte. Då träder nya regler i kraft, som ger Migrationsverket rätt att tvångsplacera ensamkommande barn även i kommuner som inte vill ta emot dem.
Migrationsverket har förklarat att man under 2014 räknar med att tvinga i stort sett alla kommuner i Sverige att ta emot så kallade ensamkommande flyktingbarn.