Bengt Westerberg vill ge kontroversiella Quick Response två skattemiljoner om året.

" />

Bengt Westerberg vill ge kontroversiella Quick Response två skattemiljoner om året.

" />

Bengt Westerberg vill ge kontroversiella Quick Response två skattemiljoner om året.

" />
Folkpartiet/CC-BY-NC

Skattemiljoner till att jaga journalister som "skriver fel" om invandringen

Publicerad 10 november 2012 kl 07.19

Media.Bengt Westerberg (FP) vill årligen ge två miljoner till den kritiserade organisationen Quick Response, vars uppgift är att "rätta" journalister som skriver för kritiskt om invandringen. Medarbetarna på Quick Response, som är i akut behov av finansiering, är gamla kollegor till Westerberg.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringens utredning om främlingsfientlighet, ledd av den förre FP-ledaren Bengt Westerberg, publicerades i veckan. Rapporten föreslår en enorm statlig satsning på att stoppa "vardagsrasismen" i Sverige.

Totalt vill utredarna spendera 650 miljoner skattekronor, bland annat på att utbilda lärare i att motverka alla former av negativa attityder till mångkulturen bland elever.

Två miljoner ska dessutom varje år gå till Quick Response, om Westerberg får som han vill. Den kontroversiella organisationen ser det som sin huvuduppgift att i direkt kontakt med redaktioner och enskilda journalister se till att skildringar av invandringsrelaterade frågor i media har den vinkling som de vänsterradikala medarbetarna på Quick Response anser vara lämplig. Man har bland annat propagerat för att invandrarbakgrund hos brottslingar ska censureras av media.

"Tanken är att det ska finnas en opartisk institution som snabbt kan reagera när det skrivs eller sägs olämpliga eller felaktiga saker om till exempel invandrare", står det att läsa i Westerbergs betänkande, som har titeln "Främlingsfienden inom oss".

Men det är inte första gången som Bengt Westerberg har att göra med den redan tidigare kraftigt skattefinansierade övervakarorganisationen, som sedan bidragen tog slut fört en tynande tillvaro och varit nära nedläggning.

I själva verket är flera av FP-veteranens tidigare kollegor involverade i projektet – som dessutom råkar vara i akut behov av finansiering.

Under åren 2008-2009, samtidigt som den sedermera hårt kritiserade Westerberg satt som välavlönad styrelseordförande, tog Röda Korset över huvudmannaskapet för Quick Response. Organisationen hade tidigare tillhört Röda Korsets Ungdomsförbund.

År 2010 tog skattebidragen slut och samarbetet med Röda Korset avslutades på grund av dålig ekonomi. Quick Response har sedan dess varit en fristående organisation. På grund av bristen på utomstående finansiärer var organisationen på väg mot nedläggning, enligt Journalisten.

För medarbetarna på Quick Response, Arash Mokhtari och Charlotte Signahl kommer Westerbergs förslag på pengaregn därför som en skänk från ovan.

Den professionella antirasisten och SR-reportern Arash Mokhtari är en gammal kollega till Bengt som pressekreterare på Röda Korset. Charlotte Signahl, som enligt sin hemsida haft "mångfaldsuppdrag" hos en mängd svenska företag och föreningar, var förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund 2000-2003.

Fria Tider har sökt Bengt Westerberg för en kommentar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0