Kommunkrisen
VÄLLER IN: För att kunna fortsätta den mycket höga invandringen av bidragstagare från tredje världen höjer 61 av Sveriges kommuner skatten, medan nästan alla aviserar kraftiga nedskärningar i skolan och äldreomsorgen.

Asylnotan: Höjd skatt i 61 kommuner vid nyår trots kraftigt minskad välfärd

Publicerad 18 december 2019 kl 22.19

Inrikes. Högre skatt och sämre välfärd. Så planerar Sveriges kommuner att klara invandringen från tredje världen nästa år. I snitt höjs skatten med 9 öre samtidigt som 80 procent av kommunerna skär ned på skolan och äldreomsorgen.
 – Under åren med stor flyktinginvandring har den kommunala kostymen vuxit, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, till Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

I år väntas antalet utdelade uppehållstillstånd nå 122.000, vilket är den femte högsta siffran någonsin som svenska politiker lyckats med. För att kunna upprätthålla hastigheten på invandringen höjer 61 av Sveriges kommuner skatten nästa år, rapporterar SVT, samtidigt som DN rapporterar att fyra av fem kommuner aviserar nedskärningar i välfärden.

Mest höjs skattesatsen för invånarna i Ödeshög som från och med nästa år betalar 34,15 procent i kommunalskatt. Det är 1,85 kronor mer i total skattesats jämfört med förra året.

I Hammarö, Ydre, Danderyd, Åtvidaberg, Mönsterås och Mörbylånga kommun höjs skattesatsen med minst 1,29 kronor.

– För invånarna i 61 kommuner höjs den totala skattesatsen 2020. I sju kommuner blir det en höjning som är större än 1 krona, säger Marie Glanzelius, statistiker på SCB, i ett pressutskick.

Några pengar över blir det dock inte. Fyra av fem kommuner som svarade på DN:s enkät i höstas kommer istället att göra nedskärningar på skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten under nästa år.

– Under åren med stor flyktinginvandring har den kommunala kostymen vuxit, framför allt genom personalökningar. Eftersom kommunens intäkter i spåren av demografisk utveckling och markant minskade statsbidrag minskar måste i princip alla kommunens verksamheter dras ner och/eller effektiviseras, förklarade Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, tidigare för Expressen.

Österåkers kommun i Stockholms län fortsätter att ha den lägsta skattesatsen och Dorotea i Västerbottens län den högsta.


Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson avfärdar kritikerna som "överklassen"

Efter angreppet mot Ivar Arpi. "Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.