Skatteverket försvarar mångfaldsdag med genusfotograf

Publicerad 25 oktober 2016 kl 17.14

Du betalar. Skatteverket betalade 20.000 kronor till en vänsteraktivist som bjöds in för att tala om "mångfald" inför de anställda. Beteendet väcker hård kritik på sociala medier, men försvaras av myndigheten.
– Vi har i uppdrag att ta ansvar för mångfalden, säger Skatteverkets Eric Thorén till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

"Att fota någon snett nerifrån är ett klassiskt sätt att visa symbolisk makt."

Så löd ett av budskapen som Skatteverket twittrade ut i samband med att myndigheten på måndagen tvingade sina anställda att delta under "en dag mångfald" med vänsteraktivisten och provokatören Tomas Gunnarsson, även känd som "Genusfotografen".

Gunnarsson hade fått i uppgift att granska Skatteverkets bildbank ur ett "mångfaldsperspektiv" och presenterade nu sina resultat på myndighetens huvudkontor i Solna. Han förklarade bland annat att det var för få bilder som skildrade handikappade.

Mötet, och Skatteverkets Twitter-kommentarer till det, provocerade ett stort antal användare på Twitter. De flesta var kritiska till att Skatteverket lagt skattemedel på att sprida vänsterradikala idéer till sina medarbetare.

"Jag ska gå upp kl 5, jobba 12 timmar och betala skatt för sånt här skit?" skriver exempelvis en användare.

Skatteverket slår dock ifrån sig kritiken.

– Det är klart att det inte är bra om det här uppfattas som någon sorts politisk ambition eller inriktning, som vi så klart inte har. Vi försöker arbeta utifrån det uppdrag vi har från riksdag och regeringen att ta ansvar för mångfalden och säkerställa att våra budskap och våra system och vår information och kommunikation når ut till alla, säger Skatteverkets kommunikatör Eric Thorén till Fria Tider.

Han fortsätter med att berätta om att han själv deltog under mötet med Tomas Gunnarsson.

– Jag upplever inte att det var någon som helst politisk diskussion annat än att bekräfta att vi har det här uppdraget och hur vi kan göra det lite bättre än vi gör idag.

Thorén uppger att genusfotografen fått 19.800 skattekronor för att granska bildbanken och hålla föreläsningen.

Kan man säga att det här är representativt för vad skattepengar går till i Sverige idag?
– Jag är ledsen, jag kan inte svara på den frågan. Det vi försöker göra är att fullgöra de uppgifter som har ålagts oss av regeringen och riksdagen. Vi har att jobba med mångfaldsfrågor och i dem ingår också att ta hjälp där vi behöver för att se hur vi kan utföra det uppdraget så gott som möjligt, säger Eric Thorén.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.