Ensamkommande flyktingbarn

Skolelever får samsas med asylboende när flyktingbarn väller in i Vellinge

Publicerad 6 oktober 2015 kl 15.39

Inrikes. Skolelever på en skola i Vellinge kommun kommer från och med imorgon få samsas med ett 30-tal invandrare från tredje världen när en gymnastiksal på skolan blir asylboende för flyktingbarn.

Gilla artikeln på Facebook

Fakta ensamkommande flyktingbarn

Ensamkommande flyktingbarn är i de flesta fall män som invandrat illegalt till Sverige från länder som Afghanistan, Syrien, Somalia och Eritrea och som påstår sig vara under arton år.

Invandrarmännen gör sig av med pass och andra eventuella identitetshandlingar för att svenska myndigheter inte ska kunna ta reda på deras verkliga ålder, identitet eller ursprung.

Efter att de beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige är det vanligt att resten av familjen söker asyl i Sverige med så kallad anknytning som grund, vilket för det mesta beviljas för att möjliggöra familjeåterförening.

Ikväll klockan sex har föräldrarna till elever på skolan Framtids­kompassen i Västra Ingelstad i Vellinge kommun kallats till ett möte i skolans matsal där kommunen ska informera om det ny­öppnade asyl­boendet på skolan.

– Imorgon kväll ska det komma 30 stycken ensam­kommande barn som vi ska ta emot, berättar kommunens kommunikations­chef Mats Adolfsson för Fria Tider.

Planen är att flykting­barnen, åtminstone temporärt, ska bo i skolans gamla gymnastiksal.

– Här är två gymnastik­salar, en gammal och en ny. Det är den nya vi har idrott i, så finns det en gammal också, förklarar skolans rektor Lotta Grenter för Fria Tider.

Grenter vill inte svara på om hon märkt av någon oro bland barnen eller deras föräldrar inför imorgon.

– Vi ska ha informations­möte ikväll, jag ska vara med på det, efter det vet jag mer, säger hon.

Men enligt uppgift till Fria Tider är flera föräldrar oroliga och det har till och med pratats om att hålla barnen hemma från skolan i protest mot att delar av skolan tas i anspråk för invandrarna från tredje världen.

En liknande protest planerades under helgen på Serresjöskolan i Trelleborg där gymnastiksalen var på väg att omvandlas till boende för flyktingbarnen. Protesten fick kommun­politikerna att backa och lämna skolan ifred.

Asylboende på skola stoppas efter protester från barnens föräldrar

Oron är befogad
Nu får istället Vellinge kommun ta hand om en del av invandrar­männen och eftersom situationen är akut, och invandrarna fortsätter välla in i Sverige i jakt på asyl och bidrag, finns det inga andra platser att göra av dem på än att låta dem sova i skolors gymnastik­salar.

Adolfsson säger att han har förståelse för att många föräldrar är oroliga över vad det är för främmande män som dyker upp och ska bo på deras barns skola.

– Visst kan jag förstå det. Jag har hört röster där man frågar om de är vaccinerade eller om de är tramuatiserade och vad det kan innebära för risk för de barn som finns i närområdet, säger han.

Han säger också att han tycker att föräldrarna har fog för sin oro.

– Det enda jag kan säga är att jag i vissa fall kan förstå deras oro. Den är befogad på vissa områden, helt klart. Men vi försöker göra det bästa av det och lösa det som vi kan, säger han.

Vakter ska övervaka barnen
Enligt Mats Adolfsson ska kommunen ordna med extra övervakning av barnen på skolan så de inte råkar ut för något. Förra månaden gjorde sig tre flyktingbarn skyldiga till våldtäkt mot barn i Hammarlöv utanför Trelleborg, något liknande hoppas man inte inträffar i Västra Ingelstad.

Tre flyktingbarn anhållna för våldtäkt mot barn

– Ambitionen är att de på något sätt ska hållas avskilt från de övriga barnen. Man vill ju inte att någon ska känna oro, men det är inte alltid helt enkelt att lösa saker och ting, säger Adolfsson.

Ofta får jag höra, även från polisen, att det är problem på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Här kommer 30 stycken, vars bakgrund man inte känner till, i en enda omgång till ett litet samhälle. De kanske inte ens är barn, de kanske har krigat för Islamiska staten, vilken typ av beredskap kommer ni ha på plats?
– Någon form av ökad rastvakt och ökad bemanning kommer det att bli.

– Exakt hur det kommer se ut, det vet jag inte, men det är sagt att vi kommer försöka ordna med extra fritidsaktiviteter och extra rastvakt till skolan.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Forskare odlar fram svenska cideräpplen

Korsar svenska äpplen med franska och engelska.. Ska ge tillräckligt bittra frukter för svensk cidertillverkning.0 

Stor demonstration mot vaccinpass i Göteborg

Tågade i centrala Göteborg.. "Det här är en frihetsmarsch som är mot vaccindiktatur."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0