Den nu friade mannen dömdes tidigare till 18 års fängelse i tingsrätten.

Sköt ihjäl man med flera skott – frias helt av hovrätten

Publicerad 17 februari 2021 kl 18.39

Inrikes. En kriminell 34-åring dömdes av tingsrätten för mord för att ha skjutit ihjäl en annan en man med flera skott i en bil. Bilen brändes sedan upp. Men idag friades 34-åringen av hovrätten, som inte anser att åklagaren har motbevisat att mannen sköt offret till döds i nödvärn.

Gilla artikeln på Facebook

Offret, en 32-årig man, sköts till döds den 6 maj 2020 i en bil som därefter sattes i brand vid en fotbollsplan i Viksjö i Järfälla kommun.

Det har gått att fastställa att offret avled till följd av skottskador och inte av branden. Åklagaren har dock inte, enligt Svea hovrätt, kunnat presentera någon bevisning om vad som ägde rum i bilen innan skotten avlossades.

34-åringen har hävdat att offret först hotade honom med en pistol i bilen och att skotten avlossades då han försökte övermanna offret för få kontroll över pistolen. Tingsrätten kom fram till att mannen inte befann sig i en nödvärnssituation och dömde honom för mord till 18 års fängelse.

Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att åklagaren inte har motbevisat nödvärnsinvändningen. Hovrätten har bland annat kommit fram till att utredningen inte visar att det fanns något tydligt motiv för mannen att skjuta offret och inte heller att det var ett planerat mord. Eftersom utredningen om vad som hänt i bilen inte motbevisar skyttens uppgifter om att han blev hotad med pistol utgår hovrätten från att han har handlat i nödvärn.

– Även om mannen sköt offret till döds var det våld som han använde inte uppenbart oförsvarligt eftersom han själv var utsatt för ett livsfarligt hot i ett trängt läge i bilen säger hovrättsrådet Sven Jönson i en kommentar.

En nämndeman var skiljaktig och ville döma mannen för mord.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0