Ensamkommande flyktingbarn

Skräckslagen personal låste in sig – knivhotades av ensamkommande barn

Publicerad 1 mars 2015 kl 17.07

Inrikes. Ett så kallat "ensamkommande flyktingbarn" på ett boende i Korpilombolo i Norrbotten knivhotade under dagen idag personalen på boendet. De tre manliga vårdarna uppges ha blivit så rädda för flyktingbarnet att de låste in sig i ett rum.

Gilla artikeln på Facebook

– Det var inte så dramatiskt som det låter, säger Magnus Modig som är vakthavande befäl på polisen i Norrbotten till Fria Tider.

– Det är ju ett boende som Migrationsverket har för ensamkommande flyktingbarn. Och då är det en kille här, 14 år gammal, som har blivit arg av någon anledning och blivit utåtagerande. Han har tagit en bordskniv, det rör sig alltså inte om en förskärare, utan om ett bestick, en sådan som man äter med.

Personalen på boendet, tre män, uppges ha blivit så rädda för flyktingbarnet att de låste in sig i ett rum och ringde polisen.

– Han har uttalat hotelser mot dem, polis har kommit till platsen och då har situationen lugnat ned sig, säger Modig.

Med tanke på att han är en flykting, är man säker på hans ålder?
– Polispatrullen har gått på de uppgifter som boendet har, som finns på honom, hur de har fått reda på det kan jag inte uttala mig om.

Så en 14-årig pojke har skrämt tre vuxna män, menar du, med en bordskniv?
– Ja, det tyckte vi också var väldigt konstigt, så mycket att de var tvungna att låsa in sig, men så är situationen.

Kommer han att misstänkas för något brott?
– Olaga hot, det kommer bli en utredning om det.

Magnus Modig berättar även för Fria Tider att det är långt ifrån första gången det är bråk på flyktingboendet i Korpilombolo och att man fått rycka ut på larm från boendet förr.

– Ja, flera gånger. Inte just med kniv, vad jag kan erinra mig, men det har varit bråk där tidigare, stökigt och liknande. Bråk mellan ensamkommande barn också, så att det är allmänt känt att det är bråk däruppe.

I november 2013 dödades ett ensamkommande flyktingbarn på ett boende i Pajala, även det i Norrbotten, i samband med ett bråk där han knuffades omkull och slog i bakhuvudet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.