Varg inventeras genom att man i fält spårar och tar olika prover för att dokumentera samtliga familjegrupper, föryngringar och revirmarkerande par. Antalet funna föryngringar räknas sedan om till antal individer med hjälp av en omräkningsfaktor.
Naturvårdsverket arbetar med att förbättra inventeringarna av rovdjur. 2014 beställde Naturvårdsverket en ny modell för att beräkna vargpopulationens storlek. Den nya modellen är nu färdig och utvärderas bland annat genom att mer information i form av DNA samlats in under inventeringen.
– Vi har nu en unik möjlighet att praktiskt testa en teoretisk modell innan vi fattar beslut om att byta modell för omräkning. Kunskapen från inventeringarna är viktig för rovdjursförvaltningen. Vi strävar efter att förvaltningen ska vara så långsiktig, stabil och förutsägbar som möjligt, därför är testerna viktiga. Vi vill helt enkelt försäkra oss om att vi inte behöver byta sätt att räkna om några få år igen, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.
När modellen är utvärderad beslutar Naturvårdsverket om vilken modell som ska utgöra grunden för beräkning av antal vargar utifrån inventeringsresultatet för varg.
– 2019 kommer Naturvårdsverket att besluta vilken beräkningsmodell för varg som ska användas och utvärderingen av den nya modellen är ett led i detta arbete. Vilken modell som kommer att användas från och med inventeringssäsong 2018/19 avgörs i god tid före fastställandet av inventeringsresultatet 1 juni 2019, säger Maria Hörnell Willebrand i ett pressutskick.
Inventeringsförhållandena var besvärliga den här säsongen eftersom det var ont om snö att spåra i.
– Trots snöbristen var det en bra inventering. Länsstyrelserna, och i år även jägare, har bidragit till ett bra inventeringsunderlag, säger Maria Hörnell Willebrand.