Yngre kvinnor bör begränsa sillätandet till surströmmingssäsongen, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Smarta tjejer äter mindre sill

Publicerad 18 augusti 2014 kl 13.50

Livsstil. Unga kvinnor bör inte äta sill och vildfångad lax från Östersjön mer än högst 2-3 gånger per år. Fiskarna innehåller nämligen höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Ett smart val för tjejer som gillar surströmming är därför att begränsa sin konsumtion av strömming till surströmmingssäsongen.

Gilla artikeln på Facebook

Nu stundar surströmmingssäsongen – en svensk tradition som många surströmmingsälskare ser fram emot.

Barn och unga kvinnor som gillar surströmming bör dock se upp med hur många portioner strömming/sill och vildfångad lax från Östersjön de äter, eftersom de riskerar att samtidigt få i sig miljögifterna dioxin och PCB, ämnen som lagras i kroppen och som senare vid graviditet och amning kan skada foster och spädbarn.

Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor som kan tänkas få barn någon gång i framtiden att inte äta strömming/sill eller vildfångad lax från Östersjön oftare än högst 2-3 gånger per år. Dessa råd gäller även barn och ungdomar.

– Ett smart val för unga kvinnor som gillar surströmming är att inte äta strömming från Östersjön under resten av året för att kunna njuta av fisken vid ett par måltider under surströmmingssäsongen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Dioxin är ett av de giftigaste ämnen som finns. Foster och spädbarn är de mest känsliga för de skadliga effekterna av ämnet. Eftersom både dioxin och PCB lagras i fettvävnaden i kroppen förs de också vidare från mamman till barnet vid graviditet och amning.

Alla som kan tänkas föda barn ska därför se till att få i sig så lite PCB och dioxiner som möjligt. Gifterna kan vid höga halter påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och förmågan att få barn.

Höga halter av dioxin och PCB finns främst i fet fisk som vildfångad lax, öring och strömming/sill från hela Östersjön – från Skånes sydkust till norra Bottniska viken – vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern, samt röding från Vättern.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

M-utredningen om Hanif Bali pausas

Uppmanar nu flickan att polisanmäla istället. "Bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning."0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Livsstil

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0