Fredrik Önnevall och Maksoud, 2015.

Smugglades till Sverige av SVT – åtalas för penningtvätt

Publicerad 23 maj 2021 kl 11.32

Inrikes. Syriern Maksoud smugglades till Sverige av SVT:s programledare Fredrik Önnevall. Nu åtalas han återigen för brott efter att en handikappad äldre kvinna fått sitt konto länsat. Det framgår också att även hans familj nu bor i Sverige och går på bidrag, rapporterar Nya Riks.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under inspelningen av serien "Fosterland" år 2015 som SVT:s programledare Fredrik Önnevall smugglade den syriske flyktingpojken Maksoud från Grekland till Sverige.

År 2017 dömdes Önnevall för människosmuggling. Domen fastställdes av HD året därpå – och SVT stod för Önnevalls rättegångskostnader.

Maksoud, som idag är 22 år, har tidigare dömts för brott mot knivlagen och narkotikabrott. Nu åtalas han även för penningtvättsbrott.

Enligt Nya Riks fick en handikappad äldre svensk kvinna sitt konto länsat på över 180.000 kronor efter ett Swishbedrägeri i slutet av 2018. En del av pengarna hamnade på Maksouds konto.

Maksoud erkänner enligt Nya Riks i förhör att han köpte kontanter i euro för 24.614 kronor men säger att han gjorde det eftersom han inte kunde ta ut svenska kronor från bankomaten.

Har egen lägenhet
– Min familj går på sos, de får socialpengar, så de får de pengar de kan köpa mat för en månad, de kan inte spara någonting, säger han i förhör.

Han uppger också från polisen att han själv "har egen lägenhet", skriver Nya Riks.


Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson: "På måndag kan vi ha en stor politisk kris"

Kommer ha "mycket stort antal" samtal i helgen. "Men det är inte alls självklart att det går" att lösa situationen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.