Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel

Publicerad 2 juni 2021 kl 11.45

Vetenskap. I takt med att allt fler vuxna och barn ges diagnosen adhd ökar även förskrivningen av adhd-läkemedel. Över 146.000 personer i Sverige hämtade ut minst ett recept under 2020, att jämföra med drygt 130.000 året innan. Det visar ett faktablad från Socialstyrelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Andelen personer som diagnostiseras med adhd har ökat kraftigt de senaste 15 åren. Kriterierna för att få diagnosen har ändrats genom åren så att allt fler omfattas.

Detta har inneburit att det skrivs ut allt fler recept på adhd-läkemedel. Ökningen har skett i alla åldersgrupper och bland båda könen. Under fjolåret tog förskrivningarna lite extra fart, till skillnad från antidepressiva mediciner som minskade.

Pojkar under 18 år stod för närmare 50 procent av uttagen i hela gruppen av pojkar och män 2020, motsvarande andel bland flickor var knappt 30 procent.

Socialstyrelsen uppskattar att 4,5 procent av flickorna och nästan 9 procent av pojkarna mellan 10 och 17 år hade en adhd-diagnos 2020, att jämföra med 2,9 respektive 7,1 procent 2015. Totalt 3,4 procent av flickorna och 6,6 procent av pojkarna tog ut minst ett recept på adhd-läkemedel, det vill säga 75 procent av de som diagnostiserats.

De regionala variationerna var stora. Region Gotland toppade listan över regioner med flest förskrivningar. Där hämtade en av tio pojkar i åldern 10-17 år , 9,8 procent, och 5,9 procent av flickorna, ut minst ett recept med adhd-läkemedel 2020. Längst ned på listan fanns Region Jönköping där motsvarande siffror var 4,5 respektive 1,7 procent.

Det finns flera godkända adhd-läkemedel och de som framför allt förskrivs tillhör gruppen centralstimulantia, som är narkotikaklassade. De verkar genom att öka halterna av noradrenalin och dopamin.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Vetenskap

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

DNA-analyser kan rädda hotade arter

Forskarnas genombrott.. Datorsimuleringar visar hur djurarter kan bevaras.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer

Lundaforskarnas upptäckt.. 10-minuterstest avgör risken med över 90 procents säkerhet.0 

Vetenskap

Stabilt klimat i Antarktis de senaste 40 åren. Norska mätningarna spräcker klimatalarmismen.0 

Nobelpristagaren: Vaccinet skapar mutationerna. Luc Montagnier upptäckte HIV-viruset.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0