Fria Tider

"Sommarjobb åt alla"

Publicerad 1 maj 2012 kl 20.05

Inrikes.Vänstern firade första maj runt om i landet. "Sommarjobb åt alla unga", "alla ska klara gymnasiet", var några generösa socialdemokratiska vallöften. Le Pens valframgångar i Frankrike fördömdes starkt.

Gilla artikeln på Facebook

Löftena haglade tätt när den så kallade arbetarrörelsen höll möten runt om i landet. Mer löften om "vad" än svar på "hur". Bland annat höll SAP:s partiledare Löfven tal i Göteborg och partisekreterare Carin Jämtin höll tal i Stockholm.

- Vi kommer i morgon presentera vår budgetmotion. En satsning som ligger däri är en bred satsning på sommarjobb, som skulle leda till att upp till 200000 unga människor skulle få sommarjobb, säger Carin Jämtin.

Elisabeth Brandt Ygeman, ledare för LO-Södermanland, höll tal efter Jämtin.

- Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Allt annat är diskriminering, lovade hon och syftade på hotet om lönedumpning till följd av utländsk arbetskraft.

Hon varnade vidare för vad hon såg som en oroande utveckling.

- De idéer som ledde fram till Utöja-dådet är tyvärr inte unika. I den första omgången av det franska presidentvalet så valde sex miljoner fransmän att rösta på den högerextrema Nationella fronten. Idag finns det rasistiska och främlingsfientliga partier i de flesta parlament i Europa, där bland vårt eget. Vi kan aldrig acceptera att människor spelas ut mot varandra, sade hon.

Le Pens framgångar var ett återkommande tema. Lite mer nyanserat uttryckte sig oppositionsrådet Dag Larsson (s).

- Sex miljoner fransmän röstade på Nationella fronten på grund av ökad arbetslöshet och desperation, sade han.

Dag Larsson är bland annat känd för att tillsammans med Carin Jämtin framfört förslag på att Stockholm ska inrätta könsneutrala toaletter, så att transpersoner inte skall känna sig exkluderade. Duon är också förespråkare av HBT- och genusdagis.

Stor uppslutning nationalister
Till Norra Bantorget i Stockholm där SAP och LO höll sitt möte kom ett antal utländska nationaliströrelser från jordens alla hörn med flera tjog fanor som snabbt blev fler än de få svenska.

Bland annat var Kurdiska separatiströrelser representerade. Där var också Odagen Liberation Front, känd för samröre med de terroristdömda svensketiopiska journalisterna Schibbye och Persson, som Fria Tider tidigare skrivit om. Vidare kunde man se Irakiska Turkmäns Front, Rörelsen för ett fritt Aceh, Palestinska flaggor med flera.

Syndikalister uppviglade till kannibalism
"Kapitalism hör hemma på museum", "Ingen människa är illegal", "Det är inte rättvist", "Queers against borders", "Transkamp" och ett intermittent "Vi är hungriga, käka de rika" var slagord som den vänsterradikala syndikaliströrelsen skanderade när de tågade längs Kungsträdgården i Stockholm.

- Vi är syndikalister från SUF, SAC och Stockholm LLS, anarkister och alla möjliga sorters glada människor, säger en funktionär till Fria Tider.

Gott över tusen sympatisörer gick i tåget och många barnfamiljer med barnvagnar. En otålig marschdeltagare smällde av en knallbomb vid rödljusen, till köns jubel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur