Pedro Sánchez.

Spanien: Varenda illegal arab ska skickas hem

Publicerad 21 maj 2021 kl 10.47

Inrikes. Spaniens premiärminister, socialistledaren Pedro Sanchéz, säger att alla de invandrare som tagit sig in illegalt i den spanska exklaven Ceuta senaste dagarna kommer skickas tillbaka.

Gilla artikeln på Facebook

Uttalandet kommer sedan tusentals människor, främst araber från grannlandet Marocko, under veckan korsat gränsen illegalt genom att via havet ta sig runt de barriärer som skiljer de båda länderna åt.

– Alla som tagit sig in i Ceuta eller Melilla illegalt ska omedelbart skickas tillbaka i enlighet med Spaniens avtal med Marocko, säger Sanchéz.

Spaniens regering har satt in militär för att hantera situationen i de båda spanska enklaverna och premiärministern anklagar den högerliberala oppositionen för att vara otydliga i sin hållning gentemot araberna.

Kastade sten på polisen
Videoklipp i sociala medier visar kaotiska scener där hundratals araber går till attack mot och kastar sten på spansk polis så snart de tagit sig in i Ceuta. Arabernas aggressiva beteende har fått flera medier och politiker i Spanien att likna händelserna vid en arabisk "invasion".

Marockos regering kräver att Spanien betalar 434 miljoner euro, motsvarande 4,4 miljarder svenska kronor, varje år för att förhindra att Marockos medborgare försöker ta sig illegalt till de spanska exklaverna Ceuta eller Melilla, skriver El País. Den spanska regeringen har hittills gått med på att betala en tiondel av det beloppet.

Arabinvasionen av Ceuta ska ses mot bakgrund av att Spanien nyligen beviljade Brahim Ghali, ledaren för Polisario, sjukvård i Madrid. Polisario är en separatistgrupp som kräver självständighet för Västsahara från Marocko. Att han beviljats sjukvård i Spanien retar upp regeringen i Marocko, som hämnas genom att skicka araber mot Spanien.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0