Spretiga testresultat för svensk airbaghjälm

Publicerad 14 juni 2014 kl 14.18

Entreprenör. Airbaghjälmen från det svenska bolaget Hövding löser ut automatiskt vid en cykelolycka och påstås skydda huvudet bättre än vanliga hjälmar. Men nu visar ett nytt test att hjälmen inte klarar alla former av olyckor – samtidigt som det nya testet får kritik.

Gilla artikeln på Facebook

Airbaghjälmen kostar 2.700 kronor och bärs i form av en krage. Den påstås ha samma stötupptagningsförmåga som en vanlig cykelhjälm, men konsumenttidningen Råd & Rön har efter ett test i den franska systertidningen Que Choisir, redan dömt ut hjälmen. Enligt tidningen klarar den bara att ta upp stötar om man landar med huvudet i asfalten – men annars ser det mörkt ut.

I testet släpps hjälmen ned mot ett stålstäd och för att få godkänt måste den g-kraft som huvudet utsätts för understiga 250.

– Det klarar de flesta vanliga cykelhjälmar. Men Hövding överskred gränsvärdet med cirka tre gånger, säger Ronny Karlsson som är testchef på Råd & Rön, till tidningen Aftonbladet.

Men företaget dömer ut Råd & Röns test, som man hävdar att inte ger en rättvis bild av airbaghjälmar och därför resulterade i felaktiga testresultat.

– Det är mycket viktigt att iscensätta en olycka när test av Hövdings utlösningsmekanism görs. Det har de inte gjort i det franska testet. Det går inte att bara släppa Hövding eller kasta den när man testar, eftersom airbagen löses ut av kroppsrörelser, säger Fredrik Carling som är vd på Hövding, i ett pressmeddelande.

Hövding hänvisar till att deras hjälm är CE-märkt av SP i enlighet med PPE-direktivet för personlig skyddsutrustning. Det innebär att Hövding uppnår samma krav som ställs på traditionella cykelhjälmar.

"Oberoende och korrekt utförda tester visar att Hövding har en stötupptagningsförmåga som är överlägsen alla andra cykelhjälmar", skriver bolaget i sitt pressmeddelande.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.