Stefan Michnik och broderns dödsannons.

Stalins skräckdomare har dött – skyddades av svenska regeringen

Publicerad 5 augusti 2021 kl 06.51

Inrikes. Det blir ingen rättvisa för den stalinistiske domaren Stefan Michnik, som var efterlyst av Polen misstänkt för att ha dömt en rad polska antikommunister till döden i skenrättegångar. Sverige har konsekvent vägrat att lämna ut Michnik – och nu har han avlidit.

Gilla artikeln på Facebook

Stefan Michnik, som tillbringade sin sista tid på ett judiskt äldreboende i Göteborg, dog den 27 juni, vid en ålder av 91 år.

Detta framgår av en dödsannons från hans bror, Adam Michnik – en vänsterliberal publicist som är chefredaktör för tidningen Gazeta Wyborcza. Det rapporterar Polsat News.

Dödsannonsen har bland annat uppmärksammats av Marcin Romanowski, statssekreterare vid Polens justitiedepartement. Romanowski konstaterar på Twitter att Stefan Michnik till slut avlidit efter att "i åratal ha varit på flykt och gömt sig i Sverige".

"Som tur är väntar Guds domstol"
"Det är en skandal att brottslingen aldrig fängslades. Som tur är väntar Guds domstol fortfarande på honom", fortsätter statssekreteraren.

Fria Tider rapporterade år 2019 om att Sverige då vägrat att lämna ut Stefan Michnik till Polen, där han söktes för brott mot mänskligheten under Stalins skräckvälde.

Michnik misstänktes för ha begått 30 brott "som bär tecknen för brott mot mänskligheten" under Stalintiden, närmare bestämt i Warszawa under åren 1952–1953.

Dödsdomar för "antikommunistiska aktiviteter"
Som domare ska han enligt anklagelserna ha utfärdat olagliga dödsdomar mot polska frihetskämpar som anklagats för "antikommunistiska aktiviteter".

Stefan Michnik kom till Sverige 1969 likt många andra judiska kommunisthöjdare i samband med de antisemitiska utrensningarna inom det polska kommunistpartiet. Han blev senare svensk medborgare.

I augusti år 2000 sade Michnik till Aftonbladet att han betraktade sig som oskyldig. Han påstod att han bara hade varit "bisittare" vid rättegångarna och att besluten om dödsstraff i själva verket hade fattats "mycket högre upp i hierarkin".


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.