Foto: Faksimil wiki

"Dragstråle" en möjlighet

Publicerad 26 maj 2012 kl 07.45

Vetenskap."Dragstrålar" är inte längre science fiction. Forskare i Singapore har visat att en laserstråle teoretiskt kan - aningen oväntat - dra små partiklar mot sig själv.

Gilla artikeln på Facebook

Även om dragstrålen bara fungerar på mycket små partiklar är de nya rönen fantasieggande. Dock har inte dragstrålen kunnat realiseras i praktiken ännu.

- Vår forskning visar att en dragstråle bestående av endast en laser kan dra eller putta ett objekt mot ljus-källan, säger forskaren Wang till Science daily.

Forskarna har studerat en särskild sorts ljusstråle, en så kallad Bessel-stråle. Vanligtvis när ljus träffar ett objekt, så bryts det tillbaka mot källan och objektet puttas då bortåt. I det här fallet händer något helt annat. Ljuset bryts bort från källan, vilket innebär att objektet puttas inåt mot källan.

Krafterna ifråga är väldigt små, men forskarna tror att fenomenet kan ha reella tillämpningar. Bland annat inom medicin för provtagning av känsliga celler.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Miljoner Hongkongbor ska erbjudas brittiskt medborgarskap

Boris Johnson öppnar för massivt kinesinflöde. "Vi ska omedelbart gå vidare för att de ska få den här möjligheten."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Norsk expert: "Detta virus har inget naturligt ursprung". Coronaviruset var redan färdiganpassat för att smitta människor, enligt ny studie.0