Riksdagsvalet 2018

Björklund om regeringens asylsatsningar: "Stefan Löfven, du är ju inte Jesus"

Publicerad 15 maj 2017 kl 09.26
Av Mattias Albinsson

Politik. Liberalernas partiledare Jan Björklund levererade den replik som genererade mest skratt när partiledarna möttes till TV-sänd debatt i Sveriges Televisions "Agenda" igår.
– Stefan Löfven, du är ju inte Jesus, sade han som kommentar till statsministerns många löften om hur han ska lösa Sveriges invandrings­relaterade problem.

Gilla artikeln på Facebook

Det var som vanligt stort fokus på de många invandrare från tredje världen som i synnerhet den nuvarande och förra regeringen välkomnat till Sverige under 2000-talet i den TV-sända debatten. Sverige­demokraternas partiledare Jimmie Åkesson var starkt kritisk till att regeringen nu slopat ID-kontrollerna vid Öresundsbron. Han menar att de besvär kontrollerna innebär för resenärerna i sammanhanget är ett litet pris att betala.

– Ställt i relation till de problem vi hade innan de här ID-kontrollerna infördes och ställt i relation till de problem vi med största sannolikhet kommer att få om vi inte håller gränsen, så är det där nog något vi får leva med. En kvart-tjugo minuters extra pendlingstid från Köpenhamn till Malmö tror jag vi får leva med, sade han.

– Vi måste ta ett steg tillbaka och titta på vilja två enormt stora utmaningar som vi i det här rummet står ansvariga inför globalt, svarade Miljöpartiets språkrör bistånds­minister Isabella Lövin.

– Det ena är att vi har 65 miljoner människor på flykt runt om i världen. Det andra är klimatutmaningen. Det kommer också driva människor på flykt om vi inte åtgärdar den nu, fortsatte hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kritiserade regeringen för att inte utvisa sexbrotts­dömda invandrare, vilket vållade ett replikskifte med Löfven.

– Det blir en skruvad debatt om man säger att vi säger att de som begår sexualbrott absolut ska få stanna kvar. Det finns regler för vilka som ska utvisas och vilka som inte ska utvisas, sade statsministern.

– De utvisas inte idag, svarade Busch Thor.

– Det händer idag att man blir utvisad, menade Löfven som avbröts av KD-ledaren:

– Nästan aldrig! Vi tycker att det ska ske per automatik.

Under debatten påpekade SVT:s moderatorer Camilla Kvartoft och Mats Knutsson att det nu finns 170 000 arbetslösa utrikesfödda utom­europeiska invandrare i Sverige.

Stefan Löfven pratade om att satsa mer skattepengar på fler jobb inom skolan och annan offentlig sektor för att skapa jobb åt de nyanlända invandrarna. Det var något som Liberalernas partiledare Jan Björklund var kritisk till eftersom sådana projekt hittills misslyckats och skapat väldigt få jobb.

– Jesus mättade 5 000 personer med fem bröd och två fiskar, men Stefan Löfven, du är ju inte Jesus, sade han.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.