Fokus på brottsligheten i Löfvens sommartal

Publicerad 16 augusti 2015 kl 20.35

Politik. Det var stort fokus på brottsligheten i Sverige när statsminister Stefan Löfven idag höll sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm.

Gilla artikeln på Facebook

Löfven inledde med att kalla sommaren 2015 för en "orons sommar" och tog upp mordet på Lisa Holm, dubbelmordet på Ikea i Västerås, morden i Uddevalla och mordet i Upplands Väsby.

I samtliga fall som Löfven tog upp, utom mordet i Upplands Väsby, har man lyckats gripa mördarna och samtliga gripna gärningsmän i de fallen är invandrare.

Löfven fortsatte därefter att tala om den invandrarelaterade brottsligheten i Sverige, granatattackerna i Malmö och islamisters rekrytering till Islamiska staten.

– Människor ser en organiserad brottslighet som skapar skräck hos familjer som väcks av att det smäller mitt i natten, sade han och talade senare om att göra det straffbart att slåss för IS:

– Jag ser ett behov av att stärka samhällets möjligheter att förebygga och bekämpa terrorism, vi kommer därför bland annat kriminalisera resandet för att delta i träning med terroristgrupper.

En undersökning bland den socialdemokratiska tidningen Aftonbladets läsare nyligen visade att den viktigaste politiska frågan för dem numera är invandringsfrågan. Medveten om att Löfvens kärnväljare inte är särskilt överseende med tiggeri och illegal invandring hade han tuffat till retoriken något mot de båda grupperna.

– Vi ska upprätthålla lag och ordning, det innebär att vi inte tillåter olovliga bosättningar på allmän eller privat mark, sade han i sitt tal, syftandes på de hundratals tiggarläger som upprättats runt om i Sverige de senaste åren.

Inte sällan byggs lägren på privat mark där markägarna får betala stora summor pengar för avhysning och sanering efter att tiggarna förstört och skräpat ned.

Löfven fortsatte därefter med att markera mot den illegala invandringen och de så kallade "papperslösa flyktingarna" och underströk att de som vistas illegalt i Sverige ska skickas hem.

– Vi ska ha en reglerad invandring, där rätten till asyl prövas individuellt och respekteras. Det innebär också att de som får avslag, de får återvända, men de som beviljas asyl ska självfallet få ett värdigt mottagande, sade han och tillade:

– Det är på kort sikt en stor ansträngning för Sverige, ja, det är ingen idé att vi låtsas om någonting annat.

Trots pratet om att skicka hem illegalerna till sina hemländer har Löfven utsett en illegal invandrare, Ardalan Shekarabi, till statsråd i sin egen regering.

Något senare i sitt tal formulerade sig Löfven ovanligt skarpt om de människosmugglare som upprätthåller den stora flödet av invandrare till Sverige.

– Vi behöver slå ned mot dem som profiterar på andra människors olycka, som säljer pass och jobberbjudanden, och som lurar hit människor på helt falska premisser, dundrade han.

Men Löfven talade också om jobben som ett sätt att ta itu med många av de invandrarrelaterade problemen och menade att om man bara får folk i arbete så löser sig det mesta annat.

– Alla som kan måste i jobb för att vår ekonomi ska kunna växa, och det gäller självfallet inte minst människor som har flytt hit, sade han.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

AFS får tre mandat i kyrkomötet

SD backar stort. Men uppstickaren Alternativ för Sverige får mandat till sist.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare