Asylkaoset

Österrikes regering öppnar gränsen

Publicerad 5 september 2015 kl 02.47

Utrikes. Efter att österrikiska politiker kritiserat Ungern för att göra för lite för asylsökarna i Budapest meddelade den ungerska regeringen att man kommer att skicka bussar för att skjutsa migranterna till gränsen mot Österrike. Nu säger sig den österrikiska regeringen vara beredd att "välkomna" migranterna – att stanna frivilligt eller att resa vidare.

Gilla artikeln på Facebook

En av anledningarna till Ungerns beslut ska vara trafiksäkerhet, då ett stort antal araber valde att försöka lämna Budapest till fots för att ta sig till gränsen mot Österrike. Rutten är 175 kilometer och hade kunnat sluta med flera olyckor, menar myndigheterna.

Vid midnatt blev det klart att Österrike och Tyskland har enats om att släppa in migranterna vid gränsen där de "erbjuds" att söka asyl.

För att kunna ta sig vidare till Sverige och Tyskland måste dock migranterna undgå att registeras som asylsökare i Österrike. Att döma av formuleringarna i den österrikiska regeringens uttalande är det just en "möjlighet" att söka asyl som erbjuds, och inte någon obligatorisk registrering. Regeringen betonar också att man ska "överväga proportionalitetsprincipen" i Europakonventionen innan man använder några som helst lagliga tvångsmedel mot asylsökarna, vilket har tolkats som att man inte kommer att registrera dem med tvång.

De som inte blir registrerade kan välja att söka asyl i något annat land där bidragen är högre och chansen att stanna är större. Populärast i dessa avseenden är just nu Tyskland och Sverige.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0