Stickning hjälper mot psykisk ohälsa

Publicerad 22 mars 2024 kl 12.54

Vetenskap. Stickning gör gott för personer som lever med psykisk ohälsa. Det bekräftas av en studie från Göteborgs universitet i vilken handarbetet beskrivs som en möjlighet att hitta lugn och skapa struktur i vardagen.

Dela artikeln

Studien, publicerad i Journal of Occupational Science, undersöker hur personer som lever med psykisk ohälsa själva uttrycker vad stickning betyder för deras hälsa, på ett internetforum där de diskuterar sin hobby med andra personer som stickar.

Totalt 600 inlägg samlades in från det internationella internetforumet Ravelry. Inläggen analyserades med etablerade vetenskapliga metoder för kvalitativ innehållsanalys.

Resultaten visar på tre tydliga spår för hur stickningen stödjer bättre hälsa. Handarbetet upplevs ge möjlighet att varva ner i vardagen. Stickningshobbyn erbjuder också en identitet som stickare och ett kravlöst socialt sammanhang. Dessutom kan aktiviteten skapa en struktur i vardagen som personerna mår bra av.

Generellt uppfattade dessa personer sin stickning som en högt uppskattad sysselsättning, som främjar hälsan på både kort och lång sikt. Några av stickarna upplevde också skillnad i sitt tänkande, där deras tankar blev klarare och mer hanterbara när de stickade.

Under senare år har intresset för stickning ökat, och trenden verkar hålla i sig. Så sent som 2022 utsågs det hemstickade plagget till årets julklapp.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.