Asylkaoset

Stockholms stads uppmaning: Öppna era hem för nyanlända

Publicerad 16 oktober 2016 kl 11.35
Av Mattias Albinsson

Politik. Stockholmarna uppmanas i en kampanj som inleds imorgon att öppna upp sina hem för tusentals nyanlända invandrare. Det skriver Stockholms stad på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om över 6.000 invandrare från tredje världen som fått uppehålls­tillstånd och som politikerna vill att stock­holmarna öppnar sina hem för. Alltifrån enstaka rum till hela lägenheter eller villor och radhus är politikerna på jakt efter.

Det är kommunen som skriver på kontraktet och ser till att betala hyran, något den rödgrönrosa majoriteten hoppas ska göra att fler vågar ta steget till ett mångkulturellt hem.

– Jag möter ständigt väldigt engagerade stockholmare som vill bidra. Nu ger vi dem en chans att på ett ordnat sätt hjälpa till genom att hyra ut delar av eller hela bostäder, säger socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) till DN.

4.000 kronor för ett rum, 8.000 kronor för en lägenhet eller 12.000 kronor för den som har bostad åt en hel invandrar­familj är vad som erbjuds. Dessutom kommer kommunen erbjuda mobila team av personal som kan rycka ut och hjälpa till.

De flesta av invandrarna är ensamstående män, skriver DN. Tidningen skriver också att många av dem är besvikna på det svenska asyl­mottagandet eftersom de väntat sig att få egen lägenhet på skatte­betalarnas bekostnad.

– Missnöjet beror på att man har höga förväntningar. Vi måste vara tydliga med att förklara att vi gör allt vi kan för att lösa den här situationen, säger Lindhagen.

Samtidigt noterar politikerna ett växande missnöje och ökande motstånd mot asyl­invandringen bland invånarna i Stockholm. Om projektet med att integrera invandrare i stockholm­arnas hem inte faller väl ut förbereds därför hotell, vandrar­hem och idrotts­hallar som temporära boplatser åt invandrarna.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0