Bostadsbubblan

Stockholmarens nya ekonomi: "75 procent av inkomsten går till boende"

Publicerad 30 augusti 2023 kl 18.36

Ekonomi. En person som köper en bostadsrätt i Stockholm idag behöver i genomsnitt lägga 75 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter, visar en ny rapport från Swedbank.

Dela artikeln

Swedbank menar att sannolikheten är hög för att bostadspriserna börjar sjunka igen och att den nya kostnadsbilden inte är – som det heter – hållbar.

Oron bekräftades nyligen av flera bostads­utvecklare som tvingats sälja nyproducerade bostäder i Stockholm på rea. En lägenhet i industriområdet Västberga söder om Stockholm har exempelvis sänkts från 8,6 till 7,8 miljoner kronor i pris, rapporterade Dagens Industri tidigare denna månad.

Stigande bolåneräntor gör också att allt fler hushåll slår i taket för maximalt ränteavdrag. Ränteavdraget ger alla svenskar med inkomst statliga subventioner på 30 procent av räntekostnaderna upp till 100.000 kronor. Räntekostnader därutöver är emellertid endast avdragsgilla med 21 procent.

– Många hushåll får nu räntekostnader som överstiger 100.000 kronor. Ökade räntekostnader och försämrade ränteavdrag är ingen rolig kombination för privatekonomin, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Hittills i år har bostadspriserna stigit tack vare Riksbankens resoluta hållfasthet vid betydligt lägre räntor än omvärlden, och signaler om att räntorna snart sänks igen. Men det är på väg att ge sig, enligt Swedbank.

"Med en fortsatt hög inflation och allt högre räntor ökar nu sannolikheten för att bostadspriserna kan börja sjunka igen. Det gäller inte minst bostadsrätter i föreningar med en hög skuldsättning och som redovisar systematiska underskott", skriver Swedbank.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.