Bostadsbubblan

Storbankerna: Det är inget "riktigt" prisras

Publicerad 8 november 2017 kl 22.45

Ekonomi. Det blir inte något boprisras i Sverige, som i själva verket har en undervärderad bostadsmarknad där prisökningar bör förväntas redan 2018. Det slår talesmän för Swedbank och SEB fast i Dagens Industris webbradioprogram Makrorådet.

Gilla artikeln på Facebook

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, säger till DI-programmet att ett riktigt prisras inte är möjligt eftersom ekonomin är så sund både i Sverige och omvärlden.

– Vad skulle utlösa ett riktigt prisras när svensk ekonomi, omvärldens ekonomi och arbetsmarknaden är stark? frågar hon sig retoriskt i podden.

Enligt Breman skulle "jättetuffa regleringar", höjda räntor eller en krasch i omvärlden kunna sticka hål på den svenska bostadsmarknaden, men inget av detta är för handen just nu.

SEB:s analyschef Johan Javeus lägger skulden för prisraset på oansvariga politiker som tillåtit nybyggnation i syfte att minska bostadsbristen i Stockholm, där efterfrågan på nya bostäder är låg enligt honom.

– Problemet är att vi har byggt lite för mycket i de centrala delarna av Stockholm och andra större städer och efterfrågan på just den typen av lägenheter är kanske mättad just nu, säger han.

Både Javeus och Breman är eniga om att prisraset är "tillfälligt" och sätter stor tilltro till den S-märkta budgeten, där regeringen planerar att spendera rekordmycket på att höja löner och elda på en redan stark konjunktur.

– Nominella disponibla inkomster kommer att öka med nästan 5 procent nästa år i Sverige. Sett ur den aspekten borde bostadspriserna snarast fortsätta att öka, säger Anna Breman till Dagens Industri.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.