Det uppger brittiska tjänstemän.

" />

Det uppger brittiska tjänstemän.

" />

Det uppger brittiska tjänstemän.

" />
Foto: ISAF

Storbritannien krigar i Afghanistan efter 2014

Publicerad 20 maj 2012 kl 15.06

Utrikes.Planerna för ett tillbakadragande av trupperna från Afghanistan skrotas av Storbritannien, som säger att ett antal soldater kommer att stanna även efter NATO:s tillbakadragande 2014.

Gilla artikeln på Facebook

En hög tjänsteman hos brittiska myndigheterna sa inför NATO-mötet i Chicago att soldater kommer att stanna för att "slåss mot terrorism", rapporterar rapporterar brittiska BBC och RT. Detta är första gången Storbritannien indikerar att stridförande trupper kommer att stanna kvar i Afghanistan. Tjänstemannen talade under villkor om hans anonymitet.

Detta framkommer bara veckor efter att amerikanska presidenten Obama och Afghanistans ledare Hamid Karzai skrev under ett försvarspakt som förlängde USA:s militära närvaro i landet ända fram till 2024.

"De flesta kommer att vara instruktörer"
- De flesta soldaterna som stannar i Afghanistan kommer att ha roll som instruktörer och mentorer för afghanska armén, sa den anonyme tjänstemannen.

- Men jag skulle inte utesluta att en liten del av dessa kommer att bekämpa terrorism. Detta vore analogt med hur vi möter terroristhotet på till exempel Arabiska halvön, fortsätter han.

Storbritannien, som för närvarande har den näst största ockupationsstyrkan i Afghanistan efter USA, har ännu inte klargjort för hur trupperna ska dras tillbaka 2013 och 2014. De sa tidigare att 120 soldater kommer att stanna för att träna afghanska armén.

NATO-mötet inleds idag söndag och förväntas domineras av afghanistanfrågan.

USA förlängde kriget till 2024
Fria Tider skrev tidigare om att Obama frångår sitt löfte om att ta hem trupperna från Afghanstan 2014. I den försvarspakt som Afghanistan och USA skrivit under ska amerikanska soldater stanna i landet till 2024.

När Obama gick till val 2008, så sa han att han skulle ta hem trupperna från Afghanistan, så fort han tillträdde. Under hans mandatperiod har kriget hunnit bli det längsta i landets historia. Även Sverige deltar på USA:s sida i kriget, med en hel bataljon.

Långvarigt krig
Kriget i Afghanistan har pågått i 11 år. Av de ungefär 100 000 utländska soldaterna i ockupationsstyrkorna är största delen amerikaner. Den svenska styrkan är runt 500 soldater.

Anfallen mot de utländska trupperna har stadigt trappats upp genom åren och säkerhetsläget har försämrats. Hittills har 2900 utländska soldater dött i kriget varav 5 svenskar. Runt 23 000 ISAF-soldater har skadats.

FN-organet UNAMA uppskattar att tiotusentals civila afghaner dött till följd av striderna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

FN öppnar för att frige 55.000 IS-terrorister

Menar att familjerna ska skickas tillbaka till Europa. Länderna måste "ta ansvar" för sina medborgare, anser FN:s människorättschef.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0